Un nou studiu, publicat luni, vine să întărească dovezile privind asocierea dintre diabetul matern şi un risc crescut de probleme neurologice la copii, inclusiv autism. Cercetarea analizează date colectate de la peste 56 de milioane de perechi mamă-copil, evidenţiind faptul că riscurile pentru tulburări neurodezvoltare sunt semnificativ mai mari în rândul copiilor ale căror mame au avut diabet înainte sau în timpul sarcinii.
Un nou studiu de amploare adaugă dovezi suplimentare privind legătura dintre diabetul în timpul sarcinii şi riscul crescut de probleme ale creierului şi sistemului nervos la copii, inclusiv autism, afirmă cercetătorii.
Rămâne totuşi neclar dacă diabetul cauzează direct aceste probleme. Însă, atunci când mamele suferă de diabet în timpul sarcinii, copiii lor au cu 28% mai multe şanse de a fi diagnosticaţi cu o tulburare de neurodezvoltare (tulburări care afectează gândirea, comportamentul sau învăţarea), potrivit unei analize a datelor, realizată de cercetători chinezi, care a inclus 202 studii anterioare şi peste 56 de milioane de sarcini.
Dintre acestea, 110 studii s-au axat pe diabetul gestaţional, o afecţiune dezvoltată în timpul sarcinii care, de obicei, dispare după naştere, în timp ce 80 au examinat diabetul pre-gestaţional, atunci când o femeie este diagnosticată cu diabet zaharat de tip 1 sau de tip 2 înainte de sarcină.
Riscurile au fost mai mari pentru femeile care au avut diabet înainte de sarcină, comparativ cu cele care au dezvoltat diabet gestaţional.
Astfel, riscurile pentru copiii mamelor cu diabet în sarcină au fost cu 25% mai mari pentru autism, cu 30% mai mari pentru tulburare de deficit de atenţie şi hiperactivitate (ADHD) şi cu 32% mai mari pentru dizabilitate intelectuală. De asemenea, s-au constatat creşteri ale riscului cu 20% pentru dificultăţi de comunicare, cu 17% pentru probleme de mişcare şi cu 16% pentru tulburări de învăţare, în comparaţie cu copiii ale căror mame nu au avut diabet în timpul sarcinii.
Diabetul diagnosticat înainte de sarcină părea să aducă un risc cu 39% mai mare pentru una sau mai multe dintre aceste tulburări de neurodezvoltare, comparativ cu diabetul gestaţional, care apare în sarcină şi adesea dispare ulterior, au raportat luni cercetătorii în revista The Lancet Diabetes & Endocrinology.
Se estimează că aproximativ 14% dintre femeile însărcinate din întreaga lume sunt afectate de diabet gestaţional mellitus (diabet zaharat), dar diferenţele în abordările de screening şi criteriile de diagnosticare duc la estimări variabile.
Şapte dintre studiile anterioare au comparat copiii afectaţi cu fraţii acestora. Aceste analize nu au identificat un efect al diabetului matern, ceea ce sugerează că factori genetici sau de mediu familial ar putea contribui la riscul crescut, au remarcat autorii.
„Din cunoştinţele noastre, aceasta este prima revizuire sistematică cuprinzătoare şi meta-analiză pentru a evalua rezultatele neurodezvoltării la copiii născuţi de mame cu tipuri specifice de diabet”, a declarat echipa.
Constatările subliniază importanţa sprijinului medical pentru femeile aflate la risc de a dezvolta diabet şi necesitatea monitorizării continue a copiilor acestora, spun cercetătorii.
Asocierea dintre diabetul matern şi autismul la copii este bine cunoscută, afirmă dr. Magdalena Janecka de la facultatea de medicină NYU Grossman, care studiază legăturile dintre expunerile prenatale şi dezvoltarea copilului, dar nu a fost implicată în noua cercetare.
Un studiu de tip „meta-analiză” de această anvergură permite analizarea subgrupurilor, cum ar fi mamele cu diabet preexistent vs. diabet gestaţional, sau copiii cu autism vs. cei cu ADHD sau tulburări de mişcare, dar nu poate dovedi relaţia cauză-efect, explică medicul.
„Meta-analizele ne permit să facem comparaţii mai precise între grupuri. În acelaşi timp, ele nu ne aduc mai aproape de înţelegerea cauzelor sau a mecanismelor de bază”, adaugă ea.
Comentând rezultatele, Lucilla Poston, profesor de sănătate maternă şi fetală la King's College London, a adăugat că „deşi concluzia acestui studiu este că acei copii născuţi din mame cu diabet sunt expuşi riscului de tulburări de neurodezvoltare, toate studiile incluse au fost observaţionale, fără nicio intervenţie menită să prevină eventualele efecte, iar relaţia de cauzalitate trebuie tratată cu prudenţă”.
„Aşa cum au subliniat şi autorii, interpretarea poate fi complicată de influenţa tratamentului diabetului, dar şi de lipsa unei conformităţi internaţionale în diagnosticarea diabetului gestaţional.Totuşi, alte dovezi susţin existenţa unei relaţii cauzale, inclusiv numeroase studii efectuate pe animale de laborator. De asemenea, date recente provenite din imagistica prin rezonanţă magnetică (RMN) a creierului copiilor expuşi la diabetul matern indică modificări structurale şi funcţionale la nivelul hipotalamusului - o regiune cerebrală esenţială pentru sănătatea mintală şi fizică. Din aceste motive şi nu numai, prevenţia, screeningul şi tratamentul diabetului rămân de o importanţă crucială nu doar pentru sănătatea mamei, ci şi a copilului”, a comentat ea.