10 milioane de oameni din lumea întreagă pierd în fiecare an lupta cu o boală necruţătoare, cancerul. Deşi reprezintă a doua cauză de deces în lume, cancerul poate fi învins. Până la 3,7 milioane vieţi pot fi salvate în fiecare an prin implementarea cu resurse adecvate a strategiilor de prevenire, depistare precoce şi tratament al cancerelor. Astăzi, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, pacienţii români pun pe masa autorităţilor problemele pe care le au şi care sunt legate de diagnosticare tardivă, lipsa accesului la anumite tratamente, la servicii de îngrijire integrate, lipsa unor politici de sprijinire a pacienţilor să se reintegreze în comunitate, dar şi subfinanţarea cronică a sistemului. Dorica Dan, preşedintele Asociaţiei Române de Cancere Rare (ARCRare), atrage atenţia asupra lipsurilor cu care se confruntă românii bolnavi de cancer.
,,Avem nevoie de Plan Naţional de Cancer pentru a organiza serviciile de îngrijire, pentru a avea mai multă predictibilitate şi, evident, e nevoie de finanţare. Diagnosticarea tardivă din cauza rarităţii cancerelor rare (sunt aproape 200 tipuri de cancere rare), lipsa accesului la servicii integrate, psiho-socio-medicale care să răspundă nevoilor pacienţilor sunt câteva din problemele cu care ne confruntăm. Vrem manageri de caz şi navigatori în cancer, dar trebuie să avem unde orienta pacienţii. Fără servicii, degeaba!”, a declarat Dorica Dan, reprezentanta pacienţilor cu cancere rare din România, dar şi a pacienţilor cu boli rare ( ANBR), pentru 360medical.ro.
FABC propune adoptarea unei Strategii Naţionale de Control a Cancerului
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer(FABC) în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii îşi propune adoptarea unei Strategii Naţionale de Control a Cancerului 2020 si un Plan de acţiuni pe cancerul pulmonar, ce vor fi comunicate astăzi cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, în cadrul unei conferinţe dedicate acestui subiect.
Tot astăzi va avea loc şi la Parlamentul European o consultare publică asupra Planului UE pentru Cancer, complet centrat pe pacienţi, după cum a anunţat Forumul European al Pacienţilor (EPF). Potrivit organizaţiei europene, planul ar putea afecta multe sectoare (de ex. mediu, îngrijire socială etc.) şi ar trebui să aibă un impact transversal suplimentar, cum ar fi accesul la medicamente accesibile.
În România, conform ultimelor statistici ale Ministerului Sănătăţii, în 2005 existau 354.572 pacienţi cu cancere rare, copii şi adulţi. În ceea ce priveşte numărul cazurilor noi de cancer în România, conform Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), prin Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică (CNSISP), în 2018 s-a estimat a fi peste 83.000 de cazuri noi de cancer.
Decesele provocate de cancer se estimează că au ajuns la 50.902 persoane în 2018. Numărul bolnavilor rămaşi în evidenţa naţională în perioada ianuarie-septembrie 2018 a fost de 488.824 de persoane.
4 februarie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului
Ziua Mondială a Cancerului a fost iniţiată în anul 2000, la primul Summit mondial împotriva cancerului care a avut loc la Paris. În cadrul acestei întâlniri, liderii agenţiilor guvernamentale şi al organizaţiilor de cancer din întreaga lume au semnat Carta de la Paris împotriva cancerului, un document care conţine 10 articole care evidenţiază un angajament global de cooperare pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor cu cancer şi pentru investiţii continue şi pentru avansarea cercetării, prevenirii şi tratamentului cancerului.
Articolul X din cartă a fost declarat oficial pe 4 februarie drept Ziua Mondială a Cancerului „pentru ca, în fiecare an, Carta Parisului să fie în inimile şi minţile oamenilor din întreaga lume.”