Astăzi, 2 aprilie, marcăm Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, un moment important să ne gândim la faptul că fiecare persoană este unică în felul ei, indiferent de tiparele sociale sau cognitive.
Autismul este o realitate pentru milioane de oameni din întreaga lume şi pentru familiile acestora.
În România, în evidenţele DGASPC -urilor din întreaga ţară, peste 18 mii de copii au certificat de încadrare în grad de handicap, cu diagnostic de tulburare de spectru autist. Mama unui băieţel cu autism, care a scris recent Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, a subliniat importanţa ca societatea să conştientizeze nevoile acestor copii şi a descris în câteva cuvinte ce simte un astfel de copil:
“Autismul este o particularitate de dezvoltare neurologică ce te face să simţi anumite sunete atât de ascuţit, încât uneori doare, luminile puternice, aglomeraţia sau vocile suprapuse te blochează şi ai o tulburare de echilibru şi motricitate, dar şi anxietate socială”.
Nu doar astăzi, ci în fiecare zi, este esenţial să înţelegem nevoile şi perspectivele celor care trăiesc cu autism şi să le oferim sprijinul şi respectul pe care îl merită.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie - Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale.