Testaţi, testaţi şi iar testaţi este mesajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cu privire la pandemia de COVID – 19. În România s-au iscat multe discuţii referitoare la testarea pentru coronavirus: că se testează insuficient, că sunt puţine teste, că ar trebui folosite doar teste de diagnosticare moleculară (Real Time PCR). Dr. Sergiu Sîngeorzan, preşedintele Asociaţiei pentru Prevenirea şi Controlul Infecţiilor (APCI), medic primar epidemiolog la Serviciul SPIAAM a Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc a explicat în exclusivitate pentru 360medical.ro de ce testele rapide nu sunt recomandate şi când ar fi necesară realizarea unei centuri carantinare.
Testarea în masă împotriva coronavirus a populaţiei ar identifica mai bine persoanele confirmate pozitiv şi ar incetini epidemia?
Nu. Tehnica diagnosticării trebuie să fie cât mai corectă şi nu trebuie să lase loc de eroare. O diagnosticare în masă s-ar putea realiza cu teste rapide, dar acestea nu sunt recomandate din cauza şanselor de a da rezultate eronate. Cu toate acestea, nu exclud posibilitatea utilizării acestora pe viitor.
Unii comentatori susţin că România a luat prea târziu măsurile necesare combaterii răspândirii epidemiei de coronavirus, în timp ce alţii spun că autorităţile s-au grăbit? Care este opinia dvs?
Bineînţeles că există mai multe variante. Tot timpul vor fi tabere care să spună că ba e prea repede sau ba e prea târziu. Eu cred că am luat-o bine din timp, dar degeaba oficialităţile spun un lucru dacă populaţia nu se raliază acestora. Doar împreună vom putea trece peste această pandemie astfel încât să suferim cât mai puţin. Dacă nu dansăm pe aceeaşi piesă, înseamnă că ne vom împiedica. Dacă ne-am asumat o direcţie de acţiune, toţi trebuie să solidarizăm cu ea.
Credeţi că realizarea unei centuri carantinare în jurul zonelor afectate, aşa cum au făcut chinezii, astfel încât nimeni să nu mai treacă pe acolo, ar fi eficientă în România?
Să ajungem la un anumit număr de cazuri şi putem ridica si problema centurilor carantinare. Dar mă întorc la ce spuneam mai sus. Solidaritate, că altfel vor fi degeaba. Plus, gânditi-vă că în China o provincie a fost carantinată doar, restul n-au avut probleme şi au susţinut economic provincia carantinată. La noi, nu cred că putem vorbi de aşa ceva. O să sucombăm.
În ce măsură imunizarea naturală s-ar preta în România?
Mai mult ca probabil, modul prin care vom scăpa de această epidemie va fi imunizarea naturală. Va mai dura până vom ajunge la imunizarea artificială. Imunizarea naturală se va întampla fie că vrem, fie că nu vrem.
Cine ar trebui să gestioneze epidemia la nivel naţional: epidemiologii, igieniştii, specialiştii în sănătate publică?
Toată lumea. Fiecare are rolul său în puzzle-ul managementului epidemiilor sau crizelor.
Care este mesajul pe care îl transmiteţi autorităţilor în calitate de preşedinte al APCI cu privire la gestionarea acestei epidemii?
Doar împreună putem lua cele mai bune decizii indiferent de situaţia apărută. Acesta este mesajul meu. Trebuie să recunosc că în ultima perioadă am colaborat foarte bine cu o parte din instituţiile statului şi chiar o bună parte din măsurile luate în epidemie (documente emise) au fost realizate în colaborare cu noi (APCI). Ne bucură că putem ajuta şi existăm pentru a creşte calitatea prevenţiei şi a serviciilor oferite în acest domeniu.
Dar sunteţi puţini epidemiologi în ţară. De ce avem penurie de epidemiologi în România?
Pentru că majoritatea nu le-au înteles nevoia şi rostul. Dar acest lucru se schimbă. Iar acum cu situaţia de faţă, si mai mult. În momentul de faţă ca să-şi poată desfăşura eficient activitatea epidemiologilor le-ar trebui mai multă linişte în jur. Mai puţină gălăgie ca să putem planifica, organiza şi acţiona corespunzător la nivelul instituţiilor în care lucrăm.
Citiţi şi despre mutarea epidemiologilor din spital la DSP-uri şi de ce această măsură este o greşeală.