[VIDEO] Cristina Petruţ, vicepreşedintele FADR: Testul Michigan ne ajută să prevenim sau să tratăm neuropatia diabetică

[VIDEO] Cristina Petruţ, vicepreşedintele FADR: Testul Michigan ne ajută să prevenim sau să tratăm neuropatia diabetică

Neuropatia diabetică este una dintre cele mai întâlnite complicaţii ale diabetului zaharat. Din păcate, atunci când nu este surprinsă din primele stadii şi nu se intervine cu medicaţie şi control glicemic corespunzător această complicaţie progresează semnificativ putând duce la amputaţii şi în cele din urmă la deces. ,,Atenţia sporită pentru simptomele neuropatiei diabetice este esenţială ca măsură de prevenţie a unor pericole ce pândesc sănătatea fizică, cea mentală, calitatea vieţii persoanei cu diabet şi chiar şi cea a aparţinătorilor”, e de părere Cristina Petruţ, psiholog şi vicepreşedinte al Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România (FADR).

Medici români implicaţi în diagnosticarea şi tratarea neuropatiei diabetice explică într-o serie de 5 materiale video realizate de 360medical.ro care sunt principalele simptome ale acestei complicaţii şi cum poate fi depistată precoce.

Cristina Petruţ, atât din perspectiva sa de pacientă, cât şi de psiholog şi vicepreşedinte al Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România enumeră simptomele neuropatiei diabetice: furnicăturile, înţepăturile, senzaţia de arsură la nivelul ambelor picioare.

,,Poate exista senzaţia de durere, care este mult mai intensă în timpul nopţii şi afectează calitatea somnului, dezvoltând astfel un nou set de simptome prin apariţia fatigabilităţii. Totodată poate apărea pierderea sensibilităţii la nivelul picioarelor, iar prin faptul că nu se mai percepe durerea, persoana cu diabet se poate expune unor situaţii care pot produce răni, uneori arsuri din dorinţa de a remite senzaţia de picioare reci, şi în cele din urmă se poate ajunge la infecţii şi ulceraţii care nefiind identificate la timp datorită faptului că nu se face inspecţia zilnică a picioarelor, poate duce la amputaţii şi afectarea majoră a sănătăţii fizice şi mentale”.

În opinia reprezentantei FADR, pacienţii cu diabet trebuie să fie atenţi la simptomele neuropatiei diabetice pentru a gestiona complexitatea bolii.

,,Este important să conştientizăm că evaluarea simptomelor neuropatiei diabetice ne poate salva în cele din urmă viaţa şi ne poate îmbunătăţi modul în care noi o trăim”, a afirmat Cristina Petruţ.

Testul Michigan este o unealtă extrem de valoroasă în depistarea neuropatiei diabetice şi îi ajută pe pacienţi să fie conştienţi de simptomele neuropatiei diabetice şi să le evalueze din când în când, tocmai pentru a încerca să prevină o evoluţie nefastă a acestei complicaţii.

,,Testul Michigan ne ajută să prevenim sau să tratăm neuropatia diabetică. Este extrem de uşor de realizat şi conţine toată simptomatologia pe care persoana cu diabet o poate percepe. Aşa încât nu este nevoie nici să memorăm simptomele, nici să ne gândim la ele în fiecare zi, nici să ne temem de ele. Ci doar să le citim, să le bifăm înainte de a merge la medicul nostru diabetolog”, explică psihologul.

Ca reprezentant al pacienţilor cu diabet, Cristina Petruţ recomandă ca toate persoanele care au diabet să-şi facă Testul Michigan

,,Consultul de diabet este deja parte a vieţii noastre cu diabet. Prin urmare ştim că este de important să eficientizăm timpul pe care noi îl avem la dispoziţie cu medicul nostru, în cabinetul de diabet, o dată la 3 sau la 6 luni. Acest test realizat înainte tocmai asta face. Ne ajută să fim mai eficienţi, să facem echipă cu medicul nostru, să primim de la medic informaţiile de care avem noi nevoie şi să putem împreună să prevenim sau să tratăm corespunzător neuropatia diabetică”, a atras atenţia vicepreşedinte al Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România.

Potrivit acesteia, testul ar trebui făcut periodic, în funcţie de simptomele pe care le au persoanele cu diabet.

,,Din punctul nostru de vedere cred că ar fi ideal ca rezultatul acestui Test Michigan să fie la fel de obişnuit şi de necesar în actul medical ca cel al hemoglobinei glicate sau al glicemiilor, pe care noi le ducem pe o hârtie la medicul nostru, ca să vedem cum am evoluat cu controlul glicemic”, a afirmat Cristina Petruţ.

Mai multe informaţii despre neuropatia diabetică şi despre testul Michigan găsiţi în cele două site-uri dedicate: https://neuropatiediabetica.ro/ – https://testmichigan.ro/

De asemenea, puteţi urmări şi celelalte materiale video cu medici diabetologi implicaţi în această campanie de educare privind neuropatia diabetică, respectiv cu prof. dr. Bogdan Timar, Decanul Facultăţii de Medicină UMF ,,Victor Babeş” Timişoara şi prof. dr. Cornelia Bala, preşedintele Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet.

viewscnt