Numărul de cazuri noi de rujeolă se menţine ridicat. Boala poate cauza daune permanente sistemului imunitar şi creierului

Numărul de cazuri noi de rujeolă se menţine ridicat. Boala poate cauza daune permanente sistemului imunitar şi creierului

Numărul de cazuri noi de rujeolă se menţine ridicat la nivel naţional, pe fondul ratei scăzute de vaccinare, potrivit ultimelor date lunare publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), dar fără niciun deces nou în ultima lună.

Pentru ultima lună de monitorizare (28 februarie - 31 martie), Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) a raportat 2459 de noi cazuri confirmate de rujeolă, în creştere faţă de 1727 în luna precedentă şi 918 cazuri în luna ianuarie.

Numărul total de cazuri a ajuns la 32.338 în 31 martie (de la 1 ianuarie 2023, începutul perioadei de supraveghere), în timp ce numărul de decese a ajuns la 26 (fără decese noi raportate).

Cea mai mare incidenţă a cazurilor de rujeolă este în judeţele Neamţ (232 de cazuri la 100.000 de locuitor), Satu Mare (216) şi Iaşi (153).

Luna trecută (1-31 martie), conform datelor extrase din RENV, au fost utilizate 21.969 de doze de vaccin ROR din stoc naţional, faţă de 17.349 în luna precedentă (1-28 februarie).

România a avut cel mai mare număr de cazuri de rujeolă din Uniunea Europeană, cu peste 14.000 de cazuri raportate între septembrie 2023 şi august 2024, potrivit unui raport publicat în noiembrie 2024.

Ministerul Sănătăţii a declarat încetarea epidemiei de rujeolă la nivel naţional, pe 28 august 2024, în condiţiile în care numărul săptămânal de cazuri noi de rujeolă a scăzut sensibil în România, după vârfurile atinse în primăvară. Epidemia a fost declarată la începutul lunii decembrie 2023, după creşterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum şi numărul mare de spitalizări în secţiile de pediatrie şi boli infecţioase al copiilor infectaţi.

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli umane cunoscute. Boala poate afecta pe oricine, dar este mai frecventă la copii

Rujeola este un virus extrem de contagios, care afectează mai ales copiii, dar care poate fi prevenit cu două doze de vaccin. Acesta poate duce la complicaţii de sănătate şi deces. Pentru a preveni epidemiile de rujeolă este necesară o acoperire prin vaccinare de cel puţin 95 % a unei ţări sau comunităţi.

În 2023, aproximativ 10,3 milioane de persoane au fost infectate cu rujeolă. Cazurile de rujeolă au crescut în majoritatea zonelor de pe glob, în principal din cauza lipsei de vaccinări în anii pandemiei de Covid-19, când sistemele de sănătate au fost copleşite şi au rămas în urmă cu vaccinările de rutină pentru bolile care pot fi prevenite.

În Europa, creşterea numărului de cazuri este deosebit de îngrijorătoare în special pentru regiunile în care există niveluri scăzute de acoperire vaccinală şi grupuri de persoane nevaccinate.

Cazurile au crescut cu peste 200% în regiunea europeană, potrivit OMS, până la sfârşitul anului trecut.

În prezent, epidemiile de rujeolă au loc în toate regiunile lumii, Statele Unite confruntându-se cu o creştere a cazurilor în acest sezon. Epidemia de rujeolă care a debutat în Texas la sfârşitul lunii ianuarie continuă să crească, potrivit autorităţilor sanitare locale. Începând cu 18 martie 2025, numărul cazurilor confirmate în cadrul epidemiei, care se extinde acum în Texas, New Mexico şi Oklahoma, a ajuns la 321, depăşind numărul de cazuri confirmate înregistrate pentru toate Statele Unite în 2024. Marea majoritate a cazurilor sunt la persoane care nu sunt vaccinate.

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli de pe planetă. O persoană infectată va transmite virusul la 9 din 10 persoane nevaccinate din apropiere, potrivit specialiştilor.

Boala poate cauza inflamaţii grave ale creierului şi implică mai multe riscuri pe termen lung, cum ar fi pierderea permanentă a auzului sau ştergerea imunităţii la alte boli.

Scopul vaccinurilor este de a crea imunitate fără riscurile unei infecţii grave.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat recent că mai mult de jumătate din ţările lumii vor fi expuse unui risc ridicat sau foarte ridicat de apariţie a rujeolei, dacă nu se iau măsuri urgente de prevenire.

viewscnt