Digitalizarea îşi face simiţită prezenţa tot mai mult în medicină. Internetul, utilizarea calculatorului şi a telefonului încep să devină o necesitate pentru pacienţi, în condiţiile în care apar tot felul de soluţii bazate pe inteligenţă artificială în diverse domenii medicale. ,,În timp ce soluţiile bazate pe inteligenţă artificială ar putea asista medicii în procesul de diagnosticare, ar putea ajuta la găsirea de noi tratamente, ar putea găsi erori în sistemul medical deja existent, există o îngrijorare din ce în ce mai crescută la nivel european cu privire la decalajul digital. Discrepanţele în educaţia digitală pot duce la marginalizarea unor categorii de persoane din cauza lipsei cunoştinţelor a capacităţilor sau a resurselor necesare pentru a accesa noile soluţii digitale”, e de părere Veronica Popa, reprezentanta EURORDIS, al grupului DAG (Digital and Data Advisory Group).
Aplicaţiile potenţiale în domeniul sănătăţii sunt nenumărate, inteligenţa artificială fiind o unealtă care poate fi extrem de utilă dacă procesele sunt transparente şi suspendabile şi dacă există în permanenţă supervizare umană.
În ceea ce-i priveşte pe pacienţi, în special pe cei vârstnici, Larisa Simion de la Consiliul Naţional al Persoanelor Vârstnice consideră că ,,învăţarea practicii internetului în zilele noastre poate fi vitală în cazul în care o persoană vârstnică are nevoie de un răspuns rapid la un rezultat medical sau dacă doreşte să vorbească urgent cu o rudă despre o problemă anume. Conversaţiile prin intermediul reţelelor de socializare sunt indispensabile astăzi, iar importanţa conştientizării semnificaţiei acestora, trebuie explicată de către oameni calificaţi în aria digitală, în cadrul mai multor întâlniri cu aceştia”.
Veronica Popa, reprezentanta Eurordis, a subliniat în cadrul Şcolii de Boli Rare pentru Jurnalişti, ediţia a zecea, organizată de Alianţa de Boli Rare din România că indiferent că vorbim de diferenţa de la o stare la alta cu privire la nivelul de acces la internet sau echipamente sau de lipsa cunoştinţelor digitale în rândul pacienţilor de vârsta a treia, aceste discrepanţe există şi odată cu accelerarea ritmului de dezvoltare a soluţiilor digitale urmează să se adâncească.
Un sondaj realizat de către EURORDIS în cadrul comunităţii de boli rare a scos la iveală câteva puncte foarte importante cu privire la digitalizarea în sănătate.
,,În proporţie de 97% respondenţii acestei cercetări sunt dispuşi să ofere acces la datele lor medicale pentru o mai bună înţelegere a mecanismelor anumitor boli, pentru a dezvolta noi tratamente şi pentru a îmbunătăţi procesul de diagnosticare. Majoritatea pacienţilor cu boli rare înţeleg necesitatea oferirii accesului la datele lor medicale însă în acelaşi timp îşi doresc aibă control asupra acestora. Vor să ştie când cine şi cum utilizează aceste date medicale”, a spus Veronica Popa.
Referitor la percepţia asupra riscului asociat divulgării datelor lor cu caracter personal şi sau a informaţiilor medicale, jumătate dintre respondenţi se tem că datele lor ar putea fi divulgate unor terţi fără acordul lor, 47% de faptul că informaţiile lor ar putea fi utilizate în alt context decât cel în care au fost obţinute, iar 35% se tem că informaţiile lor pot fi utilizate fără acordul lor. 34% dintre pacienţii chestionaţi se tem de faptul că divulgarea acestor informaţii ar putea să-i expună riscului de discriminare.
,,Este important de evidenţiat faptul că din răspunsurile populaţiei generale, doar 5% dintre respondenţi se tem că ar putea fi discriminaţi, în timp ce în cadrul comunităţii de boli rare acest procent este de 7 ori mai mare”, a atras atenţia reprezentanta Eurordis, al grupului DAG.
Tehnologia avansează repede aşa că pacienţii trebuie să ţină pasul cu ea, în special cei vârstnici care trebuie să dobândească abilităţile de a lucra în mod digital la un nivel profesional.
,,Acest lucru creează decalajul digital, mai exact, cererea de abilităţi digitale a depăşit oferta. Decalajul digital denotă, în ceea ce priveşte vârstnicii, o lipsă de cunoaştere a practicilor digitale. Nefiind cunoscute elementele legate de digitalizare (utilizarea unui telefon mobil sau a unui calculator) de la o vârstă fragedă, vârstnicii nu pot înţelege importanţa utilizării aparatelor digitale deoarece acest subiect nu a fost scos în relief în anii de şcoală, spre exemplu; tocmai de aceea, utilizarea acestor aparate digitale, în rândul pensionarilor poate fi destul de dificilă, iar cei care doresc să îi ajute pe aceştia trebuie să îşi pregătească în prealabil un plan de predare foarte bine structurat”, crede Larisa Simion.
La nivelul Uniunii Europene se doreşte realizarea unui spaţiu european al datelor pentru Sănătate (European Health Data Space) ce permite accesul facil la informaţii medicale, ce poate răspunde nevoilor pacienţilor şi care respectă în acelaşi timp drepturile cetăţenilor europeni.