De când a început criza medicamentului Euthyrox pe piaţa din România, majoritatea comenzilor justificate făcute de farmacişti au fost refuzate de distribuitorii de medicamente. Mai mult, farmaciştii independenţi se plâng că distribuitorii au alocat Euthyrox în primul rând farmaciilor proprii. Ce probleme ies la iveală odată cu lipsa medicamentului Euthyrox şi ce se întamplă în farmacie atunci când un medicament ca acesta nu se găseşte, aflaţi din discuţiile purtate de 360medical.ro cu farm. Sânziana Mardale, Preşedintele Asociaţiei Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) şi cu dr. Nicolae Fotin, medic epidemiolog, specialist în politici de sănătate şi fost preşedinte al ANMDM.
În prezent, în România sunt aproximativ 300 de distribuitori angro de medicamente, dar o farmacie lucrează cu mai puţin de 10 distribuitori angro. Fiecare distribuitor are filiale în regiuni, aşa că farmaciile din teritoriu nu discută cu distribuitorul de la sediul central, ci cu distribuitorul din regiunea respectivă, care sar putea să aibă sau nu produsele cerute de farmacii în depozitul respectiv.
,,Distribuitorii angro pun la dispoziţie farmaciei platforme online, aplicaţii online, unde pot vedea zilnic stocul respectivului distribuitor şi pot face comenzi. Fiecare distribuitor are un reprezentant alocat fiecarei farmacii cu care farmacia poate discuta telefonic. Tot timpul farmacia poate să sune să vadă dacă sunt sau nu disponibile anumite produse. Acest lucru se întâmplă zilnic din partea farmaciei”, a declarat farm. Sânziana Mardale.
Livrarea medicamentelor diferă în funcţie de locul în care este situată farmacia, prin urmare potrivit preşedintei Asociaţiei Farmaciilor Independente Ethica la farmaciile din rural şi din zone greu accesibile livrarea efectivă a produselor poate să aibă loc doar o dată pe săptămână, în timp ce la farmaciile din mediul urban, o dată pe zi sau de două ori pe zi.
Obligaţia de Serviciu Public a funcţionat foarte bine o perioadă
Ordinul privind Obligaţia de Serviciu Public, care face referire la medicamentele care se află în sistemul de rambursare, a fost aprobat în anul 2017 în România. În baza acestuia se pot face comenzi justificate de către farmacie pentru medicamente compensate sau gratuite, eliberate pe prescripţie medicală. Farmacia poate să-i reţină pacientului prescripţia medicală timp de 48 de ore, iar distribuitorii angro au obligaţia, în baza comenzii justificate, de-a aproviziona farmacia tot în 48 de ore, în cazul în care au pe stoc medicamentele respective.
,,Acest ordin atunci când a fost aprobat a funcţionat foarte bine pentru o perioadă. Noi farmaciştii aşa l-am perceput, pentru acele produse pentru care există discontinuităţi pe piaţă, discontinuităţi în comercializare să existe obligaţia pe întreg lanţul de aprovizionare ca atunci când există o cerere fermă din partea unui pacient, deci acea prescripţie, toţi actorii să fie obligaţi să aducă acel produs indiferent de farmacia căreia se adresează de fapt pacientul”, a afirmat farm. Sânziana Mardale.
Însă reprezentanta AFIE spune că distribuitorii angro au alocat în primul rând farmaciilor propria Euthyrox.
,,Au alocat cu prioritate către aceste farmacii. Am putea înţelege din punct de vedere strict comercial, însă nu vorbim de cărămizi, nici de alte materiale, vorbim de medicamente, de Sănătate Publică care ar trebui să aibă un alt regim”, a precizat Sânziana Mardale subliniind că cel puţin în ultimul an aceste comenzi justificate, inclusiv pe Euthyrox au fost refuzate.
Ce nu este specificat în contractul dintre farmacie şi distribuitor
Farmacia are obligaţii de îndeplinit, nu doar prin Ordinul privind Obligaţia de Serviciu Public, ci şi prin Contractul Cadru pe care îl are cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), astfel că atunci când stabileşte un contract cu un distribuitor ar trebui să se asigure că sunt respectate şi termenele privind obligaţiile vizavi de contractul cu CNAS.
,,Contractul dintre farmacie şi distribuitor ar trebui să stabilească prevederi care să îi apere interesele farmaciei de-a-şi respecta termenele faţă de contractul cu CNAS. Acel contract comercial între farmacie şi distribuitor, între şi distribuitor şi producător, pe lângă clauze comerciale, preţuri, discounturi, termene reglementează şi o gamă de produse. Dacă farmacia doreşte să îşi asigure o gamă adecvată de medicamente trebuie să stabilească în contract care sunt acele medicamente pe care le doreşte în farmacie”, e de părere dr. Nicolae Fotin, medic epidemiolog, specialist în politici de sănătate şi fost preşedinte al ANMDM.
Preşedintele AFIE a recunoscut că în prezent farmaciile de spital sunt singurele care au contracte cu distribuitorii în care sunt prevăzute foarte clar medicamentele care sunt achiziţionate.
,,În contractele încheiate între farmacie şi distribuitorii angro nu sunt specificate clar produsele care urmează să fie achiziţionate de către de către farmacie”, a mărturisit farm. Sânziana Mardale.
Discuţia despre obligaţia de serviciu public şi comenzile justificate iniţiată de 360medical.ro cu dr. Nicolae Fotin, medic epidemiolog, specialist în politici de sănătate şi fost preşedinte al ANMDM şi cu farm. Sânziana Mardale, Preşedintele Asociaţiei Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) o puteţi vedea în materialul VIDEO Criza Euthyrox: Cum ar putea schimba reţeta simplă comenzile justificate.