Starea emoţională influenţează răspunsul imun la vaccinurile bazate pe tehnologie genetică, sugerează un studiu

Starea emoţională influenţează răspunsul imun la vaccinurile bazate pe tehnologie genetică, sugerează un studiu

Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Cardiff, din Regatul Unit, sugerează că buna dispoziţie poate creşte eficienţa vaccinurilor bazate pe tehnologie ARN mesager (ARNm), cum sunt cele împotriva Covid-19. Deşi este cunoscut faptul că stresul poate reduce eficienţa vaccinurilor tradiţionale, această cercetare este prima care explorează modul în care factorii psihologici influenţează reacţia imună la vaccinurile genetice. Rezultatele ar putea deschide calea pentru noi strategii de îmbunătăţire a eficienţei vaccinării prin intervenţii psihologice prealabile.

O dispoziţie pozitivă ar putea creşte eficienţa vaccinurilor bazate pe tehnologia ARNm, potrivit unui nou studiu.

Această descoperire ar putea susţine dezvoltarea unor tratamente concepute pentru a stimula buna dispoziţie înainte de vaccinare, cu scopul de a îmbunătăţi răspunsul imun, spun cercetătorii.

În timp ce factori psihologici precum stresul au fost anterior asociaţi cu eficienţa vaccinurilor tradiţionale (precum cel gripal, care conţine virus atenuat), acest studiu analizează impactul stării de spirit asupra tehnologiei ARNm.

Vaccinurile ARNm, ca cele utilizate împotriva Covid-19, introduc material genetic care determină celulele să producă o proteină specifică, declanşând astfel un răspuns imun.

Pentru acest studiu, o echipă de la Universitatea Cardiff a colectat probe de sânge de la 184 de persoane înainte de administrarea primei doze de vaccin anti-Covid-19. Participanţii au completat un chestionar care evalua nivelul de stres, anxietate, depresie şi dispoziţia pozitivă.

A doua probă de sânge a fost colectată la patru săptămâni după administrarea celei de-a doua doze. Cercetătorii au descoperit că nivelul de anticorpi la persoanele cu dispoziţie pozitivă ridicată a fost cu 16% mai mare decât la cei cu cea mai scăzută dispoziţie pozitivă.

La polul opus, persoanele cu depresie moderată au avut niveluri de anticorpi cu 18% mai scăzute comparativ cu cele fără simptome depresive.

Nu s-au găsit dovezi care să susţină că anxietatea sau stresul influenţează răspunsul imun, potrivit studiului.

„Cercetările privind vaccinurile tradiţionale, cum este cel gripal, au arătat că anumiţi factori psihologici, precum stresul, sunt asociaţi cu o eficienţă mai scăzută, în special la vârstnici. Ne-am întrebat dacă, în ciuda superiorităţii lor, vaccinurile ARNm pot fi influenţate de aceiaşi factori”, a declarat marţi profesorul Kavita Vedhara, de la facultatea de psihologie a Universităţii Cardiff, într-un comunicat.

Rezultatele, publicate online, vor apărea în numărul din iulie al revistei Brain, Behaviour and Immunity, şi reprezintă „unele dintre cele mai solide dovezi de până acum privind legătura dintre factorii psihologici şi răspunsul imun la vaccinurile ARNm”, potrivit prof.Vedhara.

„Deşi efectele sunt moderate, sunt semnificative, pentru că apar chiar în cazul unor vaccinuri extrem de eficiente şi mai ales la adulţii tineri, care în general răspund bine la vaccinare”, a precizat cercetătorul.

„Aceste date susţin necesitatea de a înţelege cum apar aceste efecte şi cum putem dezvolta intervenţii care să optimizeze dispoziţia în momentul vaccinării, pentru ca aceasta să fie cât mai eficientă”, a precizat el.

Vaccinurile sunt printre cele mai importante intervenţii medicale dezvoltate vreodată, salvând, potrivit estimărilor, şase vieţi pe minut la nivel global. Însă nu toţi beneficiază în mod egal. Această cercetare ar putea ajuta la îmbunătăţirea eficienţei vaccinurilor în rândul grupurilor vulnerabile.

viewscnt