Un simplu test de sânge ar putea detecta cel mai frecvent cancer la bărbaţi

Un simplu test de sânge ar putea detecta cel mai frecvent cancer la bărbaţi

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cornell au identificat microARN-uri (miARN) specifice cancerului testicular care ar putea permite detectarea timpurie, non-invazivă, şi ar putea deveni ţinte terapeutice viitoare.

Cercetătorii au validat un grup specific de microARN-uri ca biomarkeri de încredere pentru depistarea tumorilor maligne ale celulelor germinale testiculare, cele mai frecvente tumori solide la bărbaţii tineri.

Echipa de la Cornell a confirmat că un biomarker identificat anterior pentru detectarea acestor tumori ar putea îmbunătăţi prognosticul pacienţilor prin diagnostic precoce, posibil chiar înainte de naştere.

Studiul, publicat recent în revista Scientific Reports, a utilizat un model murin pentru a demonstra că anumite microARN-uri, care reglează expresia genică prin inhibarea producţiei de proteine, sunt foarte specifice cancerului testicular de celule germinale. Aceste microARN-uri identificate la şoareci au omologi corespunzători la oameni, susţinând potenţialul lor ca biomarkeri fiabili de diagnostic.

În diagnosticul cancerului, se pune un accent tot mai mare pe metodele minim invazive, adesea numite biopsii lichide, a explicat Robert Weiss, profesor de genetică moleculară la departamentul de Ştiinţe Biomedicale din cadrul Collegiului de medicină veterinară. Dintr-o simplă probă de sânge se pot monitoriza prezenţa bolii, detecţia timpurie sau recidiva după intervenţie chirurgicală, ceea ce reprezintă un progres tehnologic important.

Tumorile maligne testiculare ale celulelor germinale sunt cele mai frecvente cancere diagnosticate la bărbaţii cu vârsta între 15 şi 39 de ani în Statele Unite, iar incidenţa acestora a crescut cu aproape 40% în ultimele cinci decenii. Totodată, acestea sunt cele mai sensibile la chimioterapia convenţională, cu o rată de supravieţuire la 5 ani de 95%.

Datele sugerează că tumorile îşi au originea în perioada intrauterină, în timpul dezvoltării embrionare, şi pot progresa spre forme invazive, de obicei după pubertate.

Acest tip de cancer conţine celule stem canceroase pluripotente, care au capacitatea de a se diferenţia în diverse tipuri de celule tumorale. 

În studiu, cercetătorii au folosit un model murin dezvoltat anterior de Weiss şi colegii săi, care permite controlul dezvoltării tumorilor testiculare de celule germinale.

Sistemul le-a permis şi cultivarea celulelor tumorale în laborator, forţându-le să se diferenţieze, pierzând astfel trăsăturile celulelor stem pluripotente. Acest lucru a permis compararea celulelor stem originale nediferenţiate cu cele deja diferenţiate, mai specializate.

Studiul a fost inspirat de cercetări clinice la om care sugerau că microARN-urile serice pot funcţiona ca biomarkeri. Prin modelul murin, cercetătorii au descoperit că un grup de microARN-uri, etichetat ca miARN 290-295 la şoareci, este exprimat exclusiv de celulele canceroase testiculare nediferenţiate. Acestea corespund grupului miARN 371-373 la om.

Modelul murin a arătat că aceste microARN-uri sunt specifice exclusiv acestor cancere testiculare şi nu au fost detectate în cazuri cu tumori de sân sau tumori testiculare benigne. Această specificitate le face biomarkeri deosebit de precişi.

Cercetătorii au identificat şi genele ţintă pe care microARN-urile le inhibă. Acestea reglează procese implicate în cancer, cum ar fi ciclul celular şi apoptoza.

Studiul subliniază valoarea modelului murin ca model autentic pentru studiul bolilor umane şi deschide noi direcţii de cercetare. Autorii studiului plănuiesc să investigheze în profunzime rolul acestor microARN-uri şi genele pe care le afectează.

Dacă se confirmă ipoteza că aceste microARN-uri au funcţii biologice importante, ele ar putea deveni ţinte terapeutice care să blocheze creşterea sau metastazarea tumorilor.

viewscnt