Compania biofarmaceutică americană Moderna şi-a asigurat o finanţare de 590 milioane de dolari de la guvernul american pentru a accelera dezvoltarea unui vaccin împotriva gripei aviare.
Finanţarea a fost acordată de Departamentul pentru Sănătate şi Servicii Sociale al SUA, pe fondul îngrijorărilor legate de o posibilă epidemie de gripă aviară, relatează publicaţia The Wall Street Journal.
Moderna va folosi linia de finanţare pentru a testa în studii clinice vaccinul său bazat pe tehnologia ARN mesager împotriva noilor tulpini ale virusului gripei aviare, în condiţiile în care în ultimul timp s-au descoperit mai multe focare infecţioase în fermele de pui din Statele Unite.
Deocamdată, autorităţile sanitare americane consideră că riscul la adresa sănătăţii este unul scăzut, însă Centrele pentru controlul bolilor (CDC) din SUA monitorizează cu atenţie persoanele şi animalele expuse virusului.
Moderna a primit această finanţare în condiţiile în care are deja vaccinuri-candidat împotriva a două tulpini virale ale gripei aviare, H5 şi H7, aflate în fază avansată de dezvoltare. În 2023, vaccinurile au intrat în studii clinice de fază 1/2, pentru a evalua siguranţa şi eficacitatea la persoane adulte.
Pentru compania Moderna, dezvoltarea acestor vaccinuri reprezintă o miză importantă, pe fondul rezultatelor financiare slabe din ultimul timp, după încheierea pandemiei de Covid-19. Vaccinurile sale anti-Covid-19, bazate pe tehnologia ARN mesager, au înregistrat vânzări scăzute în ultimii doi an.
Recent, un pacient american care fusese spitalizat cu gripă aviară H5N1 a murit, marcând primul deces uman raportat în această ţară din cauza virusului. Experţii consideră că virusul gripei aviare a dobândit capacitatea de a se răspândi mai uşor de la o persoană la alta.
Circa 70 de persoane din SUA au contractat gripa aviară începând cu luna aprilie 2024, majoritatea fiind persoane care lucrau la ferme de păsări şi vaci printre care circulă virusul, potrivit CDC.
La nivel mondial, mai mult de 950 de cazuri de gripă aviară la om au fost raportate Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), iar aproximativ jumătate s-au soldat cu deces.