Cercetătorii de la Monash University din Melbourne, Australia, au descoperit un proces cheie care activează în toate celulele umane şi care, dacă nu funcţionează eficient, contribuie la bolile precum cancerul şi bolile neurodegenerative. Descoperirea dezvăluie modul în care celulele scapă de ”gunoiul celular”, care, atunci când se acumulează, poate accelera problemele de sănătate asociate cu îmbătrânirea.
Autofagia este ”echipa de curăţare” a celulei - folosită pentru a distruge resturile de proteine rupte, părţi de membrană celulară, virusuri sau bacterii.
Pentru a capta acest gunoi, celulele folosesc membrane specializate pentru a prinde încărcătura şi a o recicla în părţi şi energie noi. Fără un proces de autofagie eficient, celulele devin sufocate de propriile componente deteriorate, ceea ce poate contribui la dezvoltarea unei serii de boli, printre care diabetul, distrofia musculară, Parkinson şi Alzheimer.
Cercetătorii de la Monash Biomedicine Discovery Institute au descoperit că celulele vizează diferite tipuri de încărcătură prin utilizarea ”receptorilor de autofagie”, care pot lega încărcătura capturată de membranele celulare.
Până de curând, s-a considerat că aceşti receptori conectează membranele la încărcătură, dar cercetările conduse de dr. Benjamin Padman arată acum că nu aşa stau lucrurile.
Dr. Padman a eliminat capacitatea receptorilor de autofagie de a lega membranele şi a constatat că acest lucru nu a oprit procesul de autofagie. În schimb, cercetătorii au descoperit modul în care celulele amplifică rata autofagiei.
”Descoperirea a schimbat complet modul în care ne-am gândit la acest proces. Receptorii de autofagie nu recrutau membranele, membranele recrutau mai mulţi receptori de autofagie pentru a accelera lucrurile”, a declarat Padman, citat de sciencedaily.com.
Cercetătorii speră ca în viitor să poată dezvolta medicamente care vizează acest mecanism de amplificare, pentru a putea ajuta celulele neuronale, atunci când acestea nu mai fac faţă, să se ocupe de acumularea de proteine din "gunoiul" care este asociat cu dezvoltarea mai multor boli, printre care boala Huntington sau Alzheimer.