Cercetatorii de la Universitatea din Maryland au descoperit un mecanism pentru modul în care androgenii - steroizi masculini - determină dezvoltarea creierului. Cercetarea, realizată de Margaret M. McCarthy, care conduce Departamentul de Farmacologie, ar putea ajuta în cele din urmă cercetătorii să înţeleagă diferenţele de dezvoltare comportamentale între barbaţi şi femei.
Studiul a descoperit un mecanism pentru modul în care androgenii, steroizii sexuali masculin, modifică creierele şobolanilor masculi şi produce diferenţe comportamentale, cum ar fi mai multă agresivitate şi mai multă înclinaţie către joc.
”Ştim deja că creierul masculilor şi al femelelor este diferit şi că testosteronul produs în timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină la om şi la finalul gestaţiei la rozătoare contribuie la diferenţierea creierului în funţie de sex, dar nu am ştiam cum produce testosteronul aceste efecte”, a spus dr. McCarthy, citată de sciencedaily.com.
Un factor cheie care contribuie la diferenţele în comportamentul de joc între bărbaţi şi femei este numărul de celule stem nou născute din partea creierului numită amigdala, care controlează emoţiile şi comportamentele sociale. Studiul a arătat că bărbaţii au mai puţine astfel de celule nou născute, deoarece sunt eliminate în mod activ de celulele imune.
La femele, celulele stem nou născute s-au diferenţiat într-un tip de celulă glioasă, cel mai abundent tip de celulă din sistemul nervos central. La masculi, testosteronul a crescut semnalarea la receptorii din creier care leagă endocannabinoidele, provocând celulele imune să fie active şi să elimine eficient celulele stem nou născute .
În acest sens, această cercetare arată că utilizarea canabisului, care stimulează endocannabinoidele din creier şi din sistemul nervos, ar putea influenţa dezvoltarea creierului fătului şi acest impact ar putea diferi între fetuşii masculi şi femele.
Acest studiu oferă un mecanism pentru a înţelege diferenţele bazate pe sex în comportamentele sociale şi sugerează că diferenţele dintre semnalele androgenice şi endocannabinoide pot contribui la diferenţele individuale în dezvoltarea creierului şi, astfel, la diferenţele comportamentale în rândul oamenilor.
Aceste descoperiri în dezvoltarea creierului sunt esenţiale pentru a putea analiza posibile tulburări cerebrale cat mai devreme posibil, chiar şi în timpul sarcinii, susţin autorii lucrării.