Efectul dăunător al alimentelor procesate asupra memoriei ar putea fi redus de aportul de omega-3

Efectul dăunător al alimentelor procesate asupra memoriei ar putea fi redus de aportul de omega-3

Patru săptămâni pe o dietă compusă din alimente foarte procesate a dus la un răspuns inflamator puternic în creierul şobolanilor în vârstă şi la pierderi de memorie, arată un studiu recent efectuat de cercetători americani de la universitatea din Ohio. Ei au mai descoperit că suplimentarea dietei procesate cu acizi graşi esenţiali omega-3 precum DHA a prevenit problemele de memorie şi a redus efectele inflamatorii aproape în întregime la şobolanii mai în vârstă. Recentul studiu este primul de acest gen care arată rolul DHA împotriva inflamaţiei produsă în creier de o dietă procesată.

Dieta studiată a imitat alimentele gata de consum cu un termen de expirare de lungă durată, cum ar fi chipsurile de cartofi şi alte gustări asemănătoare, mâncărurile congelate precum pastele şi pizza şi mezelurile care conţin conservanţi. 

Dietele foarte procesate sunt de asemenea asociate cu obezitatea şi diabetul de tip 2, acest studiu sugerînd pesoanelor în vârstă reîntoarcerea la alimentele de bază şi suplimentarea acestora cu alimente bogate în DHA (cum ar fi somonul), având în vedere că în numai patru săptămâni daunele cauzate unui creier în vârstă au fost evidente.

„Faptul că vedem aceste efecte atât de repede este un pic alarmant. Aceste constatări indică faptul că o dietă procesată poate produce deficite semnificative şi abrupte de memorie şi când vine vorba de îmbătrânirea populaţiei, declinul rapid al memoriei are o probabilitate mai mare să progreseze în boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer. Fiind conştienţi de acest lucru am putea limita alimentele procesate în dieta noastră şi am putea creşte consumul de alimente bogate în acizi graşi omega-3 DHA pentru a preveni sau încetini această progresie", spune autorul principal al studiului Ruth Barrientos, cercetător la Ohio State University Institute for Behavioral Medicine Research şi profesor asociat de psihiatrie şi sănătate comportamentală.

Cercetarea este publicată în revista Brain, Behavior, and Immunity.

Studiile de laborator ale prof. Barrientos arată cum anumite evenimente, cum ar fi operaţiile chirurgicale, infecţiile, sau, în acest caz, o dietă nesănătoasă, ar putea declanşa inflamaţii într-un creier îmbătrânit, mai ales în regiunile hipocampusului şi amigdalei. Noua lucrare se bazează pe cercetările sale anterioare care sugerau că o dietă bogată în grăsimi procesate poate duce la pierderi de memorie şi inflamaţie în creierul animalelor mai în vârstă, arătând totodată niveluri mult mai mici de DHA în hipocampus şi amigdală în creierul şobolanilor în vârstă.

DHA sau acidul docosahexaenoic este un acid gras omega-3 esenţial care este prezent împreună cu acidul eicosapentaenoic (EPA) în peşte şi alte fructe de mare. Printre funcţiile multiple ale DHA în creier se numără şi rolul său în prevenirea unui răspuns inflamator. 

Echipa de cercetare a repartizat aleatoriu şobolanii de sex masculin în vârstă de 3 respectiv 24 de luni pentru a primi o dietă normală (32% calorii din proteine, 54% din carbohidraţi complecşi pe bază de grâu şi 14% din grăsimi), o dietă foarte procesată (19,6% din caloriile din proteine, 63,3% din carbohidraţi rafinaţi, amidon de porumb, maltodextrină şi zaharoză, şi 17,1% din grăsimi) sau aceeaşi dietă procesată completată cu DHA.

Activarea genelor legate de o proteină pro-inflamatorie puternică şi alţi markeri ai inflamaţiei a fost semnificativ crescută în hipocampusul şi amigdala şobolanilor mai în vârstă care au mâncat doar dieta procesată, în comparaţie cu şobolanii tineri aflaţi pe orice tip de dietă şi şobolanii în vârstă care au mâncat alimentele procesate suplimentate cu DHA.

De asemenea, şobolanii mai în vârstă aflaţi pe dieta procesată au prezentat semne ale pierderii memoriei în experimente comportamentale, fapt care nu a fost vizibil la şobolanii tineri. Astfel, în doar câteva zile, şobolanii mai în vârstă au uitat că se află într-un spaţiu nefamiliar, un semn al problemelor de memorie contextuală din hipocampus, şi nu au afişat un comportament anticipativ de frică la un indiciu de pericol, ceea ce a sugerat că există anomalii în amigdală. Neuroinflamaţia şi problemele cognitive nu au fost detectate la şobolanii adulţi tineri care au mâncat dieta procesată.

„Amigdala la om este implicată în amintiri asociate cu evenimentele emoţionale, care produc teamă şi anxietate. Dacă această regiune a creierului este disfuncţională, indiciile care prezic pericolul pot fi ratate ceea ce ar putea duce la decizii proaste", spune Barrientos.

Rezultatele au mai arătat că suplimentarea cu DHA a dietei alimentare procesate consumată de şobolanii mai în vârstă a prevenit în mod eficient un răspuns inflamator crescut în creier, şi nu a arătat semne comportamentale de pierderi de memorie.

Cercetătorii nu cunosc doza exactă de DHA, sau de calorii şi nutrienţi, preluată de animale, întrucât acestea au avut acces nelimitat la hrană. Ambele grupe de vârstă însă au câştigat semnificativ în greutate după dieta procesată, animalele bătrâne semnificativ mai mult decât animalele tinere.

Totodată, suplimentarea DHA nu a avut niciun efect preventiv asupra creşterii în greutate asociată cu consumul de alimente foarte procesate.

Aceasta a fost o constatare cheie, Barrientos avertizând împotriva interpretării rezultatelor ca fiind unda verde pentru consumul de alimente procesate în tandem cu un supliment de DHA. Pentru a preveni multiplele efecte negative ale alimentelor extrem de rafinate cel mai bine ar fi, spun specialiştii, concentrarea pe o îmbunătăţire generală a dietei.

„Aceste tipuri de diete sunt promovate ca fiind scăzute în grăsimi, dar sunt foarte procesate. Nu au fibre şi au carbohidraţi rafinaţi, cunoscuţi şi sub numele de carbohidraţi de calitate scăzută. Oamenii care sunt obişnuiţi să se uite la informaţiile nutriţionale trebuie să acorde atenţie fibrelor şi calităţii carbohidraţilor. Acest studiu arată că acestea sunt importante cu adevărat", a mai explicat Barrientos.

viewscnt