O echipă de cercetare a identificat originea celulelor de creastă neuronală, anterioară ectodermului cu ajutorul studiilor realizate pe embrioni de pui.
Până acum se credea că celulele crestei neuronale au originea în ectoderm, cel mai exterior dintre cele trei straturi germinale formate în primele etape ale dezvoltării embrionare. Dar capacitatea acestor celule de a forma derivaţi precum celulele osoase şi celuleleformatoare de dinţi sfida conceptele fundamentale din dezvoltarea şi biologia celulelor stem.
Celulele crestei neuronale sunt celule embrionare care la vertebrate călătoresc în tot corpul şi generează multe tipuri de celule.
O echipă de cercetare condusă de Martin Garcia-Castro, profesor asociat de ştiinţe biomedicale la Şcoala de Medicină de la Universitatea din California, Riverside, a soluţionat misterul apariţiei celulelor de creastă neurală după ce au identificat celule potenţiale de creastă neurală în epiblastul embrionului din blastula de pui.
Epiblastul este ţesutul din care ulterior pe percursul dezvoltării se formează cele trei straturi germinale: endodermul, mezodermul şi exodermul.
”Aceste celule au iniţiat deja calea de dezvoltare pentru a forma celule ale crestei neurale. Iniţierea acestei căi este evidentă înainte de apariţia unui exoderm sau mezoderm definitiv şi apare înainte şi independent de aceste două ţesuturi. Cu alte cuvinte, creasta neurală se iveşte nu din ectoderm, ci înainte, din epiblast, un stadiu celular pluripotent ", a declarat Garcia-Castro citat de scincedaily.com.
Funcţionarea corespunzătoare a celulelor stem neuronale este esenţială pentru dezvoltarea şi sănătatea umană. Atunci când biologia creşterii neurale nu reuşeşte, pot apărea diverse defecte de naştere şi boli, cum ar fi buza de iepure sau o crăpătură a boltei palatine, sindromul Waardenburg şi melanomul.
Cercetătorii susţin că indentificarea originii crestei neurale ajută oamenii de ştiinţă să înţeleagă patologiile umane şi să dezvolte noi tratamente cu celule stem concepute pentru a ajuta abordările regenerative de reparaţie craniofacială.