Cercetătorii au descoperit că o bacterie este toxică pentru cancere din sfera ORL (de cap şi gât) şi poate duce la rezultate mai bune pentru pacienţi.
Oamenii de ştiinţă de la King's College London au descoperit că un tip comun de bacterie din gură poate ucide cancerul. Conform unui nou studiu, s-a constatat că persoanele cu cancere din sfera ORL (de cap şi gât) care aveau această bacterie în cancerul lor au avut rezultate mult mai bune.
Aceştia s-au declarat „surprinşi” să descopere că fusobacterium - un tip de bacterie care se găseşte frecvent în gură - pare să aibă capacitatea de a ucide anumite tipuri de cancer.
Fusobacterium este de obicei asociată cu progresia cancerului intestinal.
Cu toate acestea, o nouă cercetare publicată în revista Cancer Communications arată că, în cel mai frecvent tip de cancer al capului şi gâtului, fusobacterium, face exact opusul - bacteria distruge celulele tumorale şi ar putea acţiona ca biomarker pentru modul în care pacienţii vor reacţiona la tratament.
Cancerul de cap şi gât este al şaselea cel mai frecvent cancer la nivel mondial, iar aproximativ 1.000 de persoane din Regatul Unit sunt diagnosticate în fiecare lună. Ratele de supravieţuire variază foarte mult, în funcţie de gradul de răspândire a cancerului la momentul diagnosticării. Au existat puţine progrese terapeutice în ultimii 20 de ani.
Printr-o colaborare internaţională, echipa de cercetători condusă de dr. Miguel Reis Ferreira, consultant în domeniul cancerului de cap şi gât la Guy's and St Thomas' din Londra, a constatat că pacienţii cu cancer de cap şi gât care prezintă niveluri mai ridicate de Fusobacterium, care se găseşte în mod obişnuit în gură, au avut în mod constant un prognostic mai bun decât cei cu niveluri mai scăzute ale bacteriei.
În urma constatărilor iniţiale, cercetătorii analizează acum mecanismele biologice exacte din spatele acestei legături.
„În esenţă, am constatat că atunci când găsim aceste bacterii în cancerele de cap şi gât, avem rezultate mult mai bune la pacienţi. Celălalt lucru pe care l-am descoperit este că în culturile de celule această bacterie este capabilă să ucidă cancerul", a declarat într-un comunicat dr. Miguel Reis Ferreira, autorul principal al studiului şi consultant în cancerul de cap şi gât la Guy's and St Thomas'.
„Ceea ce descoperim este că această mică bacterie cauzează un rezultat mai bun pe baza a ceva ce face în interiorul cancerului. Deci, căutăm acest mecanism în prezent şi ar trebui să fie tema unei noi lucrări într-un viitor foarte scurt. Cercetarea a arătat că aceste bacterii joacă un rol mai complex decât cel cunoscut anterior în relaţia lor cu cancerul şi că, în esenţă, ele 'topesc' celulele canceroase ale capului şi gâtului", a notează el.
„Cu toate acestea, această nouă constatare ar trebui să fie echilibrată de rolul cunoscut al acestor bacterii în agravarea altor cancere, cum ar fi cele intestinale", a precizat specialistul.
Oamenii de ştiinţă au identificat bacteriile care ar putea fi de interes pentru investigaţii suplimentare şi au studiat apoi în laborator efectul acestora asupra celulelor canceroase.
Ei au efectuat, de asemenea, o analiză a datelor referitoare la 155 de pacienţi cu cancer de cap şi gât ale căror informaţii despre tumori au fost transmise către baza de date Atlasul Genomului Cancerului.
Echipa se aştepta iniţial la un rezultat diferit, deoarece cercetările anterioare au asociat fusobacteria cu evoluţia cancerului intestinal.
În studiile de laborator, cercetătorii au adăugat bacterii în vase Petri şi le-au lăsat timp de câteva zile. Când au revenit pentru a inspecta efectul bacteriilor asupra cancerului, au constatat că acesta aproape dispăruse.
A existat o reducere de 70-99% a numărului de celule canceroase viabile în celulele canceroase de la nivelul capului şi gâtului după ce au fost infectate cu fusobacterium. Acestea distrug tumora prin eliberarea de molecule toxice, reducându-i viabilitatea.
Analiza datelor referitoare la pacienţi a arătat că cei care aveau fusobacterium în cancer aveau şanse mai mari de supravieţuire în comparaţie cu cei care nu aveau. Detectarea fusobacterium în cancerele de cap şi gât a fost asociată cu o reducere cu 65% a riscului de deces în comparaţie cu pacienţii ale căror cancere nu conţineau bacteria.
Această cercetare va contribui la aprofundarea cunoştinţelor despre modul în care bacteriile şi cancerele interacţionează şi reprezintă primul pas în optimizarea rezultatelor tratamentului cancerului de cap şi gât pentru pacienţi, contribuind la dezvoltarea unor tratamente mai blânde, cu mai puţine efecte secundare.
Fusobacterium ar putea acţiona, de asemenea, ca un potenţial biomarker predictiv pentru eficacitatea tratamentului cancerului de cap şi gât.
Cercetătorii speră că descoperirea ar putea ajuta la orientarea tratamentului pentru pacienţii cu cancer de cap şi gât, care includ cancere ale gurii, gâtului, laringelui, nasului şi sinusurilor.
Experţii spun că au existat puţine progrese terapeutice în cancerul de cap şi gât în ultimii 20 de ani, astfel încât se speră că această descoperire ar putea conduce la noi tratamente în viitor.
Dr. Reis Ferreira a precizat că, înainte de munca de laborator, echipa se aştepta ca fusobacterium să încurajeze aceste tipuri de cancer să crească sau să le facă mai rezistente la radioterapie, dar că, de fapt, au descoperit că „la sfârşitul a câteva zile, distruge complet cancerul”.
„Îl introduci în cancer în cantităţi foarte mici şi începe să-l omoare foarte repede”, a precizat cercetătorul.
Echipa a confirmat că şi alţi cercetători din comunitatea internaţională au obţinut date care validează această descoperire.