Platformele bazate pe AI ar putea reduce cu între 30% şi 50% durata fazelor preclinice, scăzând considerabil costurile de dezvoltare a medicamentelor, potrivit raportului BCG “Biopharma Trends 2025: Focusing on Innovation Amid Complexity”. Cu toate acestea, peste 40% dintre companiile farmaceutice şi biotech tradiţionale nu au integrat încă în mod semnificativ AI în procesele lor de descoperire de medicamente.
Raportul arată că industria biofarmaceutică trece printr-o schimbare majoră, alimentată de descoperiri ştiinţifice şi tehnologii avansate.
Astfel, peisajul ştiinţific evoluează rapid, iar tratamentele de tip „first-in-class” reprezintă acum 50% din piaţă. Progresele în terapiile genice, tratamentele CAR-T şi medicamentele pe bază de ARN extind capacitatea industriei de a trata boli considerate anterior netratabile.
Estimările actuale arată că, până în 2030, 15% din piaţa farmaceutică va fi alcătuită din noi modalităţi terapeutice, comparativ cu doar 5% în 2020. Această schimbare reflectă investiţiile tot mai mari în abordări inovatoare de tratament şi cererea în creştere pentru medicina personalizată.
Unul dintre elementele-cheie în dezvoltarea medicamentelor este acum inteligenţa artificială, care fac procesul mai rapid, mai ieftin şi mai precis. Platformele bazate pe AI demonstrează deja rate de succes de peste 85% în faza 1 a studiilor clinice şi ar putea reduce cu 30% până la 50% durata fazelor preclinice, scăzând considerabil costurile.
“Cu toate acestea, în ciuda potenţialului uriaş, peste 40% dintre companiile farmaceutice şi biotech tradiţionale nu au integrat încă în mod semnificativ AI în procesele lor de descoperire de medicamente. Companiile care utilizează eficient AI vor dobândi un avantaj competitiv semnificativ, crescând eficienţa, reducând costurile şi accelerând dezvoltarea de tratamente noi”, arată raportul.
Raportul BCG consideră că principalele strategii de succes sunt concentrarea investiţiilor în cercetare şi dezvoltare în ariile terapeutice în care companiile au expertiză profundă şi integrarea cu succes a AI în procesele de cercetare şi dezvoltare.
De asemenea, raportul recomandă extinderea utilizării organoidelor şi tehnologiilor „organ-on-a-chip”, care poate reduce timpii de dezvoltare şi îmbunătăţi siguranţa şi eficacitatea medicamentelor, precum şi gestionarea proactivă a ciclului de viaţă al produselor.
Un alt obiectiv important pentru companiile farmaceutice este colaborarea activă cu autorităţile de reglementare, factorii de decizie şi plătitori, deoarece, pe măsură ce terapiile noi şi dezvoltarea bazată pe AI avansează, modelele de reglementare şi rambursare trebuie să evolueze.