UMF Cluj intră ca partener strategic în cel mai mare proiect de dezvoltare genomică din România

UMF Cluj intră ca partener strategic în cel mai mare proiect de dezvoltare genomică din România

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca a anunţat marţi că se va implica în calitate de partener strategic în proiectul ROGEN, cel mai mare proiect de dezvoltare genomică din România, coordonat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

În 16 decembrie 2024, UMF “Carol Davila” a demarat proiectul ROGEN, alături de 19 parteneri, astfel că UMF Cluj devine al 20-lea partener.

Proiectul are un buget total de 85 de milioane de euro şi îşi propune să revoluţioneze cercetarea medicală din România prin modernizarea infrastructurii de cercetare, promovarea inovaţiei şi integrarea rezultatelor în sistemul naţional de sănătate.

ROGEN, cu o durată de 60 de luni, beneficiază de finanţare din Fondul European de Dezvoltare Regională (51%), de la bugetul de stat (49%) şi contribuţii din partea mediului privat (0,1%).

Universitatea din Cluj va contribui la dezvoltarea infrastructurii de cercetare genomică, inclusiv la crearea unei reţele naţionale de biobănci, implementarea unor echipamente avansate pentru secvenţierea genomică şi elaborarea platformelor de stocare securizată a datelor.

„Participarea noastră la acest proiect ambiţios reprezintă o oportunitate extraordinară de a contribui la transformarea cercetării medicale din România. Prin colaborarea cu partenerii noştri academici şi de cercetare, ne propunem să creăm o infrastructură modernă, capabilă să sprijine descoperiri care să aducă beneficii concrete pacienţilor şi sistemului naţional de sănătate”, a transmis rectorul UUMF Cluj, prof. dr. Anca Dana Buzoianu, citată într-un comunicat al universităţii.

Proiectul ROGEN prevede crearea unei reţele naţionale de cercetare genomică în România, crearea genomului naţional de referinţă, incluzând variante genetice specifice populaţiei din România, identificarea markerilor genetici relevanţi pentru diagnosticul precoce şi tratamente personalizate, dar şi implementarea soluţiilor inovatoare pentru boli prioritare (cancer, boli infecţioase, boli rare, patologii cardiovasculare şi neurologice).

Rezultatele cercetării urmează să fie transferate în sistemul naţional de sănătate, pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor medicale.

În 2021, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti a demarat un proiect important, de creare a Institutului de Cercetare Dezvoltare în Genomică.

Proiectul a fost prezentat pe larg, în luna mai 2023, la dezbaterea Intellectual Property and New Health Challenges, organizată de redacţia 360medical.ro.

viewscnt