Dispozitiv inovator pentru diferenţierea tipurilor de durere cronică, un nou pas în medicina personalizată

Dispozitiv inovator pentru diferenţierea tipurilor de durere cronică, un nou pas în medicina personalizată

Cercetătorii australieni au făcut un nou pas în medicina personalizată pentru identificarea obiectivă a durerii cronice. Ei au creat un biosenzor ce distinge între fibromialgie şi neuropatie periferică. Tehnologia „pain-on-a-cip" (n.a. pain în engl înseamnă durere) promite un viitor cu diagnostic precis şi minim invaziv pentru durerea cronică.

Un grup de cercetători de la Universitatea Monash a dezvoltat un dispozitiv de pionierat pentru a distinge între subtipuri ale durerii cronice, cum ar fi fibromialgia şi neuropatia periferică. În contextul în care tratamentul durerii cronice se bazează în mare parte pe autoevaluare subiectivă, acest demers preclinic deschide calea către o diagnosticare mai precisă, inclusiv pentru pacienţii nonverbali.

Durerea cronică este o problemă răspândită la nivel global şi extrem de dificil de tratat. Mai mult, strategiile clinice actuale pentru gestionarea durerii cronice se bazează în mare parte pe autoevaluare, care este în mod natural subiectivă şi deosebit de problematică în cazul pacienţilor nonverbali.

Din acest motiv, sunt esenţiale metode noi pentru detectarea biomarkerilor durerii.

În acest studiu preclinic, cercetătorii de la Institutul de Ştiinţe Farmaceutice Monash (MIPS), în colaborare cu Universitatea Flinders, au dezvoltat un biosenzor minim invaziv („pain-on-a-cip” – un dispozitiv microfluidic care foloseşte nervi senzoriali vii pe un cip/circuit integrat) pentru a ajuta la diagnosticarea obiectivă a afecţiunilor de durere cronică.

Dispozitivul face acest lucru prin identificarea celulelor care iniţiază senzaţia de durere. Aceste celule, cunoscute sub numele de nociceptori, sunt asociate cu mai multe afecţiuni dureroase, inclusiv durerea cronică.

Echipa de cercetători a utilizat biosenzorul pentru a distinge între probele de sânge provenite de la două modele animale distincte de durere cronică: unul specific fibromialgiei şi celălalt asociat neuropatiei diabetice.

Folosind biosenzorul, cercetătorii au demonstrat capacitatea dispozitivului de a distinge în mod obiectiv răspunsul celulelor nociceptoare la cele două subtipuri de durere cronică.

La nivel mondial, durerile cronice continuă să fie o provocare terapeutică majoră, într-un context în care abordările clinice curente depind în principal de relatările subiective ale pacienţilor, ceea ce le face inadecvate pentru cei care nu pot exprima durerea în mod verbal, subliniază echipa de la Monash în articolul ce va fi publicat în numărul din iulie al revistei Biosensors and Bioelectronics.

Potrivit autorilor, tehnologia ar putea duce la dezvoltarea unui instrument complet nou pentru determinarea stării de durere cronică pe baza unei simple probe de sânge.

„În ultimii ani, tehnologia biosenzorilor a apărut ca o metodă promiţătoare pentru detectarea rapidă, accesibilă şi directă a biomarkerilor în diverse boli; cu toate astea, această tehnologie nu a ajuns încă în practica clinică. Cercetarea noastră se bazează pe progresele recente, pe care ne dorim să le extindem pntru ca,, în cele din urmă, să livrăm un dispozitiv care să îmbunătăţească vieţile celor care suferă de durere cronică”, a declarat profesorul Nicolas Voelcker de la MIPS.

Durerea cronică provenită din afecţiuni precum fibromialgia şi neuropatia poate fi extrem de izolantă şi profund debilitantă, subliniază autorii. 

Cercetarea pune bazele dezvoltării unui instrument obiectiv de diferenţiere a stărilor de durere cronică pe baza unei simple probe de sânge, spun ei. 

„Un astfel de set de instrumente de diagnostic lipseşte în prezent atât din aplicaţiile preclinice, cât şi din cele clinice”, a adăugat un alt coordonator al studiului, Dusan Matusica, cercetător la Universitatea Flinders din Australia.

viewscnt