În premieră mondială, chirurgii din China au raportat că au transplantat primul ficat de porc modificat genetic unui pacient. Operaţia, efectuată anul trecut, este considerată a fi prima documentare pentru un xenotransplant de ficat de porc modificat genetic la un om. Reuşita ridică perspectiva ca ficatul de porc să servească drept „organ-punte” pentru pacienţii aflaţi pe lista de aşteptare pentru un transplant sau pentru a susţine funcţia hepatică în timp ce propriul lor organ se regenerează.
Primele rezultate ale transplantului de ficat modificat genetic de la porc la om: medicii din China au devenit primii care au raportat detalii despre transplantul unui ficat de porc modificat genetic într-un om.
Un ficat de porc modificat genetic care a fost transplantat unui pacient chinez, aflat în moarte cerebrală a părut să funcţioneze cu succes în corpul acestuia timp de 10 zile, potrivit oamenilor de ştiinţă care au efectuat această procedură revoluţionară.
Intervenţia chirurgicală, realizată anul trecut într-un centru medical din China, reprezintă prima documentare a transplantului unui ficat de porc la un receptor uman.
Această procedură deschide perspectivele utilizării ficatului de porc modificat genetic ca organ-punte în gestionarea insuficienţei hepatice, fie pentru a menţine funcţia hepatică la pacienţii aflaţi pe lista de aşteptare pentru un transplant hepatic uman, fie pentru a asigura un suport funcţional temporar în timpul regenerării ficatului nativ.
Progresul este cel mai recent dintr-o serie de transplanturi care implică organe de porc începând din 2022.
Chirurgi din Statele Unite şi China au transplantat inimi, rinichi şi o glandă timus de porc unui număr mic de pacienţi. Unii pacienţi au murit după câteva luni, deşi bolile lor grave de care sufereau a făcut să nu fie clar dacă transplanturile au fost un factor. Alţi pacienţi însă s-au recuperat bine şi au părăsit spitalul.
Cea mai recentă procedură a fost efectuată la un bărbat în vârstă de 50 de ani diagnosticat cu moarte cerebrală după un traumatism cranian grav. Propriul ficat al pacientului era intact şi, în cadrul unei intervenţii chirurgicale care a durat mai mult de 10 ore, organul prelevat de la un porc miniatural Bama modificat genetic a fost introdus în circuitul sanguin ca ficat suplimentar.
Transplantul hepatic de la porc la om: o nouă frontieră în xenotransplantare
Primele rezultate arată funcţionalitatea ficatului de porc modificat genetic în organismul uman. Ficatul de porc transplantat a menţinut fluxul sanguin stabil şi a produs secreţie biliară şi albumină fără semne de respingere.
O echipă de chirurgi de la Spitalul Xijing al Universităţii Medicale Militare a Forţelor Aeriene din China a declarat că a efectuat două transplanturi de ficat de porc modificat genetic la oameni aflaţi în moarte cerebrală. Cercetătorii au publicat săptămâna aceasta detalii cu privire la un transplant efectuat în 2024.
Ficatul a fost transplantat anul trecut unei persoane care se afla în moarte cerebrală şi „a funcţionat foarte bine în corpul uman” timp de 10 zile, au declarat cercetătorii. Fluxul sanguin către organ a fost bun şi nu au existat semne de respingere imună sau de acumulare de inflamaţii.
„Este o mare realizare”, a declarat dr. Lin Wang, coautor al studiului publicat miercuri în revista Nature.
Cu peste 100.000 de persoane pe listele de aşteptare pentru transplant de organe numai în Statele Unite, cererea de organe umane depăşeşte cu mult oferta.
Oamenii de ştiinţă explorează alternative de zeci de ani, inclusiv utilizarea de organe de porc datorită asemănării lor cu organele umane.
Anul trecut, Penn Medicine a realizat prima perfuzie hepatică externă reuşită, folosind un ficat de porc modificat genetic. Sângele unui pacient aflat în moarte cerebrală a circulat prin ficatul unui porc care era în afara corpului persoanei. În acest caz, ficatul de porc nu a prezentat niciun semn de inflamaţie în cele 72 de ore în care a fost testat, iar organismul pacientului a rămas stabil.
Cercetătorii au avut unele succese în transplantul de rinichi şi inimi de porc modificate genetic la oameni, dar transplantul de ficat s-a dovedit a fi mai complicat.
„Inima funcţionează doar pentru a pompa sângele. Funcţia majoră a rinichiului este de a produce urină. Ficatul are atât de multe funcţii”, a declarat marţi dr. Wang, chirurg în cadrul Departamentului de Chirurgie Hepatobiliară de la Spitalul Xijing din Xi'an, China.
Ficatul filtrează sângele, eliminând toxinele şi deşeurile; procesează nutrienţii; detoxifică substanţele nocive precum alcoolul şi drogurile; produce secreţie biliară pentru a ajuta la digestie; produce proteine care ajută la coagularea sângelui; şi joacă un rol important în reglarea zahărului din sânge.
Lucrul cu ficatul „este atât de dificil”, a spus dr. Wang. „Ştim cu toţii că funcţia ficatului este atât de complicată”.
Înlocuirea unui organ uman cu cel al unui porc este complicată, a declarat la rândul său dr. Shimul Shah, un expert în xenotransplant - transplantul de organe animale la om - şi şeful diviziei de transplant abdominal din cadrul Departamentului integrat de chirurgie de la Mass General Brigham.
Ficatul este un organ mai mare cu o dublă aprovizionare cu sânge, ceea ce înseamnă că primeşte sânge din două surse: artera hepatică care aduce sânge oxigenat şi vena portă care aduce sânge bogat în nutrienţi şi parţial deoxigenat de la organele digestive.
„Am făcut o treabă mult mai bună la rinichi şi inimă şi, chiar şi în viitorul apropiat, la plămâni”, a completat dr. Shah, care nu a fost implicat în noul studiu. „Ficatul va necesita un pic mai mult timp”.
Până în septembrie 2024, peste 9 000 de americani aşteptau un transplant de ficat. Aceasta este a doua cea mai mare nevoie pe lista de transplanturi, după rinichi, potrivit Administraţiei pentru resurse şi servicii de sănătate din Statele Unite.
Un transplant reuşit de ficat de porc ar fi un progres major pentru persoanele cu insuficienţă hepatică acută, chiar şi ca o punte temporară în aşteptarea unui organ de donator uman. În momentul în care majoritatea acestor pacienţi ajung la spital, a mai spus dr. Shah, ficatul lor este atât de deteriorat încât transplantul este singura opţiune.
„Nu poţi să scoţi ficatul cuiva şi să nu-i pui în loc ceva care să funcţioneze între timp”, a comentat dr. Shah. Un organ de porc poate fi potrivit în această situaţie.
Dr. Shah a făcut parte din echipa de la Mass General Brigham care a transplantat cu succes un rinichi de porc într-un om, care în prezent se simte suficient de bine pentru a trăi acasă. El crede că ştiinţa nu a ajuns încă acolo pentru ficat.
„Cred că acest lucru ne va ajuta să înţelegem, cum putem avansa xenotransplantul de ficat? Pentru că avem nevoie de mai multe studii de acest gen”, a spus dr. Shah despre noua cercetare.
Aceste progrese îi ajută pe medici să se apropie cu un pas de îndeplinirea obiectivului final de a putea oferi un transplant tuturor celor care au nevoie de unul, a declarat dr. Parsia Vagefi, şeful transplantului chirurgical la centrul medical UT Southwestern, potrivit CNN.
Medicii au experimentat cu dializa hepatică şi medicamente pentru tratarea persoanelor cu insuficienţă hepatică acută, a precizat dr. Vagefi, care nu a fost implicată în noua cercetare, dar „nimic nu a funcţionat încă eficient, în afară de transplant, pentru a ajuta cu adevărat această populaţie”.
„Aceste rezultate arată că într-adevăr această abordare ar putea ajuta pacienţii”, a spus el despre noul studiu.
Ce au învăţat oamenii de ştiinţă de la primul transplant de ficat de porc modificat genetic din lume
Un studiu recent, publicat miercuri, în revista Nature, aduce noi dovezi privind fezabilitatea utilizării organelor de porc modificate genetic pentru pacienţii cu insuficienţă hepatică severă.
Într-un experiment realizat în China, cercetătorii au transplantat un ficat de porc modificat genetic la un pacient adult al spitalului care a fost declarat în moarte cerebrală de către şase experţi independenţi, observând că organul a menţinut flux sanguin stabil, nu a prezentat semne de respingere şi a produs bilă şi albumină.
Această descoperire ar putea deschide calea pentru utilizarea ficatului de porc ca terapie-punte, oferind suport temporar pacienţilor în aşteptarea unui transplant hepatic uman.
Transplantul recent documentat a fost efectuat în martie 2024 în China.
Pentru a face organul mai compatibil cu corpul uman, oamenii de ştiinţă au efectuat şase modificări genetice la un ficat de la un porc miniatural Bama.
Atunci când chirurgii au plasat organul de porc în pacient, au păstrat în continuare ficatul uman la locul său. Wang a declarat că nu este sigur dacă un ficat de porc ar putea vreodată să-l înlocuiască complet pe cel uman, deoarece volumul de material pe care îl produce ficatul de porc ar putea să nu îndeplinească ceea ce are nevoie un organism uman.
Separat de studiul de miercuri, echipa din China a declarat că a efectuat, de asemenea, un transplant de ficat de la porc la om care a implicat îndepărtarea organului uman, dar detaliile despre această procedură nu au fost publicate.
În cazul recent publicat, cercetătorii au încheiat experimentul după 10 zile, la cererea familiei.
Dr.Wang a declarat că noua lucrare se bazează pe ceea ce cercetătorii au învăţat despre xenotransplant de la chirurgii din SUA care au avut un anumit succes cu transplantul de rinichi şi inimi. De asemenea, se bazează pe propriile lor lucrări cu animale.
În 2013, Wang şi colegii săi au fost primii din China care au transplantat cu succes un ficat de porc într-o maimuţă, care a supravieţuit 14 zile. Echipa a declarat că a mai realizat transplanturi de inimă, rinichi, cornee, piele şi oase de la porc la maimuţă.
Transplantul de ficat de porc ca terapie-punte pentru pacienţii cu insuficienţă hepatică severă
Cercetătorii din China au realizat un pas semnificativ în domeniul xenotransplantării prin transplantul unui ficat de porc modificat genetic la un pacient aflat în moarte cerebrală. Această intervenţie, desfăşurată în martie 2024 la Spitalul Xijing din cadrul Universităţii Medicale Militare a IV-a din Xi’an, marchează un progres important în utilizarea organelor de porc pentru pacienţii cu insuficienţă hepatică severă.
Transplantul a fost efectuat fără îndepărtarea ficatului uman, ceea ce a permis cercetătorilor să monitorizeze capacitatea organului de a funcţiona în paralel cu ficatul uman. În primele 10 zile, ficatul de porc a menţinut un flux sanguin stabil şi nu a prezentat semne de respingere.
Un aspect esenţial al studiului a fost utilizarea unui ficat de porc cu modificări genetice specifice, incluzând adăugarea de gene umane şi eliminarea genelor porcine implicate în procesul de respingere a organului.
„Este pentru prima dată când analizăm în detaliu dacă un ficat de porc poate funcţiona în corpul uman,” a declarat dr. Lin Wang, coautor al studiului şi chirurg la Spitalul Xijing.
Dr. Wang spune că echipa a transplantat recent şi un rinichi de porc la un om, iar pacientul ar trebui să fie suficient de bine pentru a pleca acasă în curând. Detaliile cazului nu au fost încă publicate.
Rezultatele funcţionale ale ficatului de porc transplantat
Experimentele au demonstrat că ficatul de porc transplantat a produs secreţie biliară şi albumină, ceea ce confirmă capacitatea sa de a îndeplini unele funcţii hepatice esenţiale. Cu toate acestea, cantităţile de secreţie biliară şi albumină au fost mai scăzute comparativ cu cele produse de un ficat uman normal, ceea ce sugerează limitări în susţinerea pe termen lung a funcţiei hepatice.
Deşi durata experimentului a fost limitată la 10 zile, la solicitarea familiei pacientului, cercetătorii subliniază că nu se cunoaşte exact cât timp ar fi putut funcţiona ficatul de porc în organismul uman.
Implicaţii clinice şi perspective pentru pacienţii cu insuficienţă hepatică
Cercetătorii consideră că ficatul de porc modificat genetic ar putea fi utilizat ca terapie-punte, oferind sprijin pacienţilor care aşteaptă un transplant hepatic uman.
„Ficatul uman rezidual ar putea continua să funcţioneze parţial, în timp ce ficatul de porc ar asigura un suport suplimentar,” explică dr. Wang. „Aceasta este ceea ce numim terapie-punte”.
Această strategie ar putea reduce mortalitatea asociată insuficienţei hepatice acute, mai ales în contextul unui deficit global de organe disponibile pentru transplant.
În 2023, s-au efectuat peste 41.000 de transplanturi hepatice la nivel global, însă mulţi pacienţi aşteaptă luni sau chiar ani pentru un donator compatibil.
„Optimizarea acestei abordări ar putea extinde semnificativ disponibilitatea organelor şi ar salva vieţi în situaţiile de urgenţă hepatică,” a declarat profesorul Iván Fernández Vega, specialist în anatomie patologică la Universitatea din Oviedo, Spania, care nu a fost implicat în studiu.
Cu toate acestea, Vega subliniază că rezultatele experimentului nu trebuie generalizate până la realizarea unor studii clinice pe scară largă.
Limitările studiului şi direcţiile viitoare de cercetare
Studiul prezintă anumite limitări care necesită investigaţii suplimentare:
- Ficatul pacientului nu a fost îndepărtat, ceea ce face dificilă evaluarea exactă a gradului de funcţionalitate al ficatului de porc.
- Nu s-a investigat capacitatea ficatului de porc de a metaboliza medicamentele şi de a detoxifia compuşii nocivi, funcţii esenţiale pentru supravieţuirea pacienţilor pe termen lung.
În acest context, cercetătorii chinezi au iniţiat deja un nou experiment, în care ficatul unui alt pacient aflat în moarte cerebrală a fost îndepărtat complet şi înlocuit cu un ficat de porc modificat genetic. Rezultatele acestui studiu urmează să fie publicate în curând.
Concluzii
Transplantul hepatic de la porc la om reprezintă o frontieră emergentă în medicina de transplant, cu potenţialul de a salva vieţi în cazurile critice de insuficienţă hepatică. Deşi rezultatele iniţiale sunt încurajatoare, sunt necesare studii clinice extinse pentru a determina siguranţa, eficacitatea şi sustenabilitatea acestei metode.
Dacă aceste bariere vor fi depăşite, ficatul de porc modificat genetic ar putea deveni o resursă vitală pentru pacienţii care au nevoie urgentă de un transplant, reducând mortalitatea asociată deficitului de organe disponibile.
Foto articol Credit: Spitalul Xijing al Universităţii Medicale Militare a Forţelor Aeriene din China.