A fost lansat primul aparat auditiv cu AI în timp real

A fost lansat primul aparat auditiv cu AI în timp real

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pierderea auzului afectează 430 de milioane de persoane din întreaga lume, un număr care se preconizează că va creşte la 700 de milioane - 1 din 10 persoane - până în 20501. Pierderea auzului netratată poate afecta negativ participarea la viaţa socială2, şi poate contribui la declinul cognitiv3.

Abordarea timpurie a pierderii auzului este importantă potrivit OMS şi se estimează că pierderea auzului netratată generează un cost anual global de 980 de miliarde de dolari, care includ costurile din sectorul sănătăţii (cu excepţia costului dispozitivelor auditive), costurile de sprijin educaţional, pierderea productivităţii şi costurile sociale. Din aceste costuri, 57% sunt atribuite ţărilor cu venituri mici şi medii.

Inteligenţa artificială (AI) în timp real promite o îmbunătăţire şi mai profundă pentru persoanele afectate de pierderea auzului, deoarece abordează direct provocarea cheie: înţelegerea vorbirii în zgomotul de fond.

Utilizarea AI deschide calea pentru următoarea generaţie de progrese tehnologice în industria aparatelor auditive.

Producătorul elveţian de platforme auditive Sonova a lansat marţi un aparat auditiv care utilizează inteligenţa artificială (AI) în timp real pentru a îmbunătăţi claritatea vorbirii din zgomotul de fond. Potrivit companiei este primul produs de acest tip de pe piaţa globală.

AI în timp real înseamnă că AI DNN (Reţeaua neuronală profundă/Deep Neural Network) a fost antrenată pe probe de sunet pentru a separa vorbirea de zgomotul de fond prin procesarea semnalului audio în timp real.

Producătorul elveţian spune că cipul neuronal folosit de aparatul auditiv este primul de acest fel, oferind procesare AI în timp real pentru a separa instantaneu vorbirea de zgomotul de fond.

Spre deosebire de tehnologiile existente, acesta oferă ajustări dinamice, în timp real, permiţând utilizatorilor să se implice în conversaţii din orice direcţie.

Arhitectura AI a cipului include: 4,5 milioane de conexiuni neuronale care au fost antrenate cu peste 22 de milioane de mostre de sunet, acesta având o memorie îmbunătăţită, fiind capabil să efectueze 7.700 de milioane de operaţii pe secundă.

„Această abordare este fundamental diferită de utilizarea AI pentru clasificarea sunetului sau a scenei acustice, care este utilizată în aparatele auditive actuale de pe piaţă", a precizat compania într-un comunicat.

Împreună cu aparatul auditiv, denumit Sphere Infinio, Sonova lansează o nouă platformă Infinio.

„Lansarea noii platforme şi a noului produs ar trebui să fie o surpriză pentru piaţă, deoarece nu se ştia că această tehnologie şi acest beneficiu (AI în timp real), care este destul de semnificativ, vor fi disponibile pentru oricine încă din acest an", a declarat directorul general Arnd Kaldowski pentru Reuters.

Sphere Infinio utilizează noua tehnologie deepsonic, care are o putere de procesare de 53 de ori mai mare decât cea utilizată în prezent de industria aparatelor auditive, a mai declarat compania, care a precizat că noile aparate auditive ar putea fi disponibile în Europa începând cu finalul lunii august.

1 The World Health Organization (WHO) (2024, Feb 2). Surditate şi pierderea auzului.

2 De ce este importantă sănătatea auzului.

3 Lin, F., et al. (2023, July 17). Intervenţia auditivă versus controlul educaţiei pentru sănătate pentru reducerea declinului cognitiv la adulţii în vârstă cu pierdere a auzului în SUA (ACHIEVE): un studiu controlat randomizat, multicentric.

viewscnt