Platforma Europeană de Monitorizare a Deficitelor de Medicamente (ESMP) a fost lansată cu un set de funcţionalităţi de bază, informează Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA). Deţinătorii de autorizaţii de introducere pe piaţă pot utiliza acum platforma pentru a raporta deficitele de medicamente de uz uman autorizate la nivel central.
Una dintre problemele-cheie pentru ţările din Uniunea Europeană în abordarea deficitelor de medicamente este anticiparea problemei şi abordarea acesteia înainte ca pacienţii să fie afectaţi.
ESMP va centraliza şi va automatiza colectarea datelor privind penuria de medicamente, oferind autorităţilor de reglementare acces la informaţii complete, în timp real, pentru a îmbunătăţi prevenirea, monitorizarea şi gestionarea penuriei de medicamente în întreaga Uniune Europeană şi în Spaţiul Economic European (SEE), se arată într-un comunicat al EMA publicat joi.
„Publicarea ESMP reprezintă o etapă majoră în efortul de combatere a penuriei de medicamente şi pentru asigurarea faptului că medicamentele sunt disponibile pentru pacienţi atunci când şi unde au cea mai mare nevoie de ele. Acesta va centraliza şi va automatiza colectarea datelor privind penuria de medicamente, oferind autorităţilor de reglementare acces la informaţii complete, în timp real, pentru a îmbunătăţi prevenirea, monitorizarea şi gestionarea penuriei de medicamente în întreaga UE şi în Spaţiul Economic European (SEE)", a precizat EMA.
Platforma va facilita, de asemenea, accesul la informaţiile disponibile publicului privind penuria de medicamente individuale din catalogul de penurii al EMA şi din cataloagele naţionale de penurii.
„ESMP este o platformă IT (online) armonizată, transparentă şi colaborativă, pentru a se asigura că medicamentele sunt disponibile când şi unde este mai mare nevoie de ele”, a declarat Sofia Zastavnik, pentru Euractiv.
„Datele complete în timp real împuternicesc acţiunea; o mai bună cunoaştere permite luarea mai rapidă a deciziilor, iar în cazul penuriei este o componentă esenţială”, a adăugat ea.
Aceste măsuri de pregătire vizează atenuarea penuriei, cum ar fi problema aprovizionării cu antibiotice în 2023-2024.
Deţinătorii de autorizaţii de introducere pe piaţă a medicamentelor (MAH) pot transmite acum date pentru a raporta în mod sistematic penuria de medicamente autorizate la nivel central.
Aceasta marchează începutul unei perioade de tranziţie care se va încheia la 2 februarie 2025, când utilizarea platformei va deveni obligatorie.
Până atunci, titularii de autorizaţii şi autorităţile naţionale competente (ANC) vor transmite date privind oferta, cererea şi disponibilitatea medicamentelor autorizate la nivel central şi naţional, a mai specificat EMA.