AI evaluată pentru identificarea afecţiunilor cardiace înainte de apariţia simptomelor

AI evaluată pentru identificarea afecţiunilor cardiace înainte de apariţia simptomelor

Oamenii de ştiinţă au proiectat un instrument de inteligenţă artificială (AI) pentru a identifica persoanele cu afecţiuni cardiace care nu au simptome. Experţii evaluează în prezent impactul algoritmului la cabinetele medicilor de familie din Marea Britanie, pentru a vedea în ce măsură instrumentul este eficient în identificarea persoanelor care riscă să dezvolte fibrilaţie atrială în următoarele şase luni.

Inteligenţa artificială poate descoperi persoanele cu afecţiuni cardiace înainte ca acestea să aibă simptome. Acest instrument inovator analizează dosarele medicilor de familie pentru a identifica semnele de avertizare care ar putea indica dacă un pacient riscă să dezvolte fibrilaţie atrială (FA), o afecţiune cardiacă care cauzează un ritm cardiac neregulat şi adesea anormal de rapid, iar persoanele care suferă de aceasta au un risc semnificativ mai mare de a suferi un AVC (accident vascular cerebral).

Pentru unii, fibrilaţia atrială poate duce la palpitaţii ale inimii, ameţeli, dificultăţi de respiraţie şi oboseală, în timp ce alţi indivizi nu prezintă niciun simptom al afecţiunii, iar persoana afectată nu ştie deloc că ritmul cardiac este neregulat.

Aproximativ 1,6 milioane de persoane din Regatul Unit au fost diagnosticate cu FA. Cu toate acestea, Fundaţia Britanică a Inimii British (BHF), principala organizaţie de caritate pentru inimă, a declarat că există probabil multe mii de persoane nediagnosticate în Regatul Unit care nu ştiu că suferă de această afecţiune.

Atunci când este identificată şi tratată la timp, fibrilaţia atrială poate fi gestionată şi riscul de AVC poate fi redus.

Noul instrument de AI este evaluat în cadrul unui studiu, denumit Find-AF, care este finanţat de spitale din Regatul Unit. Algoritmul a fost dezvoltat de oameni de ştiinţă şi medici de la Universitatea din Leeds, cu finanţare din partea BHF.

Aceştia au creat instrumentul utilizând fişele medicale electronice anonime a peste 2,1 milioane de persoane, antrenând algoritmul pentru a identifica semne de avertizare care ar putea indica faptul că o persoană este expusă riscului de a dezvolta fibrilaţie atrială. Instrumentul a fost validat apoi cu fişele medicale ale altor 10 milioane de persoane.

Algoritmul calculează riscul unei persoane pe baza unui număr de factori, inclusiv vârsta, sexul, etnia şi dacă are sau nu alte afecţiuni medicale, inclusiv insuficienţă cardiacă, hipertensiune arterială, diabet, cardiopatie ischemică şi boală pulmonară obstructivă cronică.

În cazul în care persoanele implicate în studiu sunt identificate ca prezentând un risc ridicat, li se vor oferi electrocardiograme (ECG), pentru măsurarea ritmului cardiac de două ori pe zi timp de patru săptămâni, precum şi ori de câte ori simt palpitaţii.

În cazul în care citirile aparatului ECG indică faptul că un pacient suferă de fibrilaţie acută, medicul de familie este informat şi se pot discuta opţiunile de tratament.

Experţii speră ca studiul, aflat în desfăşurare, să deschidă calea pentru unul mai extins, la nivel naţional, pentru a determina dacă algoritmul  ar putea deveni parte a practicii clinice de zi cu zi, şi ar putea preveni acele AVC evitabile.

Estimările sugerează că fibrilaţia atrială  este un factor care contribuie la aproximativ 20.000 de AVC-uri în fiecare an în Regatul Unit.

Specialiştii spun că există tratamente eficiente pentru persoanele cu fibrilaţie atrială care prezintă un risc ridicat de AVC, dar mulţi nu le iau pentru că nu ştiu că au acest risc.

„Prin furnizarea de tratament anti-coagulant pentru marea majoritate a persoanelor cu risc cu fibrilaţie atrială, le protejăm de AVC fatale sau invalidante”, a declarat Helen Williams, director clinic al NHS Anglia pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

În urmă cu cinci ani, Sistemul Naţional de Sănătate britanic (NHS Anglia) şi-a propus obiectivul de a creşte numărul celor care iau tratamente pentru prevenirea cheagurilor de sânge de la 84% la 90% în termen de 10 ani.

Cele mai recente cifre arată că 92% dintre persoanele care au fost diagnosticate cu fibrilaţie atrială li s-a prescris tratamentul care le poate salva viaţa, a declarat NHS Anglia, şi, ca urmare, se estimează că mii de AVC au fost prevenite în ultimii cinci ani în Marea Britanie.

viewscnt