Deficitul de vitamina B12, o afecţiune care afectează zeci de milioane de oameni în întreaga lume, poate cauza probleme grave de sănătate, mai ales neurologice, şi chiar provoca decesul, arată o analiză publicată de The Wall Street Journal. Cu toate acestea, afecţiunea rămâne slab diagnosticată chiar şi în state dezvoltate.
Deficitul de vitamina B12 este o afecţiune răspândită, însă de multe ori incorect diagnosticată. Dacă persoanele cu deficit de vitamina B12 nu primesc tratament la timp, pot dezvolta afecţiuni neurologice sau chiar muri.
Vitamina B12 “este un nutrient esenţial, care influenţează fiecare sistem din organismul nostru. Este necesar pentru formarea unor celule roşii sănătoase din sânge şi pentru ţesuturile nervoase, şi contribuie la producerea ADN”, arată analiza publicaţiei financiare.
Din cauza problemelor legate de diagnostic, este dificil de spus câte persoane suferă de lipsă de vitamina B12. Studiile realizate până acum estimează că între 5% şi 20% din populaţia mondială are deficit de vitamina B12, potrivit unui raport realizat în 2017 de David Smith, profesor de farmacologie la Universitatea Oxford.
“Trebuie să ne dăm seama de importanţa deficitului de vitamina B12 şi de insuficienţa screening-ului pentru acesta. Multe zeci de milioane de oameni din întreaga lume sunt afectaţi de neglijarea acestei probleme din domeniul sănătăţii publice”, a afirmat Prof. Smith.
Screening
Medicii nu sunt suficient formaţi pentru a diagnostica această afecţiune, astfel că mulţi pacienţi care au această afecţiuni nu primesc un diagnostic corect.
Specialiştii subliniază că, în prezent, nu există un test de referinţă pentru a diagnostica deficitul de vitamina B12. Mai mult, simptomele afecţiunii sunt foarte diverse.
În Europa, screening-ul pentru vitamina B12 se realizează în ultimul timp cu produsul holotranscobalamin, numit şi Active B12 – care măsoară doar procentul de B12 care este activ metabolic şi care ajunge la celule.
Acesta este considerat de specialişti ca având rezultate mai bune decât serul utilizat în Statele Unite, care măsoară doar concentraţia totală a B12 din sânge.
Cum se obţine vitamina B12
Oamenii obţin vitamina B12 printr-o alimentaţie sănătoasă care include produse de origine animală, precum carne, fructe de mare, ouă şi produse lactate.
Orice om are nevoie zilnic de un aport de vitamina B12, pe care o poate stoca – mai ales în ficat. Totuşi, în unele cazuri, stucurile de vitamina B12 din organism se pot epuiza, din diferite cauze.
Afecţiunea poate afecta orice categorie de populaţie, însă categoriile cele mai expuse sunt femeile însărcinate, persoanele în vârstă şi pacienţii cu anemie pernicioasă (anemia Biermer).
Femeile gravide au nevoie de un aport mai mare de vitamina B12, deoarece trebuie să alimenteze şi fătul, spun specialiştii.
Deficitul de vitamina B12 s-a extins în ultima perioadă, în condiţiile în care a crescut numărul persoanelor vegetariene sau vegane, potrivit unor studii.
Un studiu realizat în 2010 în Marea Britanie a arătat că un sfert dintre vegetarieni şi trei sferturi dintre vegani aveau deficit de vitamina B12.
Un studiu internaţional prezentat recent a identificat vitamina B12 ca un inhibitor natural al enzimei care generează boala Parkinson ereditară.