Artrita reumatoidă, cunoscută şi ca reumatism, este o tulburare inflamatorie cronică ce poate afecta mai mult decat articulaţiile. La unii oameni afecţiunea poate să deterioreze inclusiv pielea, ochii, plămânii, inima şi vasele de sânge.
Artrita reumatoidă este o tulburare autoimună care apare atunci când sistemul imunitar atacă în mod eronat propriile ţesuturi ale corpului, afectând mucoasa articulaţiilor, şi provocând o inflamaţie dureroasă, caracterizată prin umflături care poate duce la eroziune osoasă şi la deformarea articulaţiilor. În acelaşi timp, artrita reumatoidă severa poate duce la dizabilităţi fizice.
Această afecţiune a fost asociată cu o rată mai mare de subtipuri de insuficienţă cardiacă, potrivit unui studiu publicat online pe 9 decembrie în revista Arthritis Care & Research.
Dr. Yumeko Kawano, de la spitalul universităţii Harvard, Brigham and Women, din Boston, împreună cu echipa sa a evaluat riscul de subtipuri de insuficienţă cardiacă la pacienţii cu artrita reumatoidă (AR) comparativ cu controalele fără această boală. Analiza a inclus 1.445 de pacienţi cu artrită reumatoidă şi 4.335 de controale.
Cercetătorii au constatat că insuficienţa cardiacă cu fracţie de ejecţie conservată (HFpEF) a fost cel mai frecvent subtip de insuficienţă cardiacă în ambele grupuri (65% în cazul AR faţă de 59% în cazul non-AR).
Pacienţii cu AR au avut un risc mai mare de insuficienţă cardiacă incidentă decât cei fără AR, după ajustarea pentru factorii de risc ai bolilor cardiovasculare. Pacienţii cu AR au avut, de asemenea, o rată mai mare de HFpEF. Cu toate acestea, nu a existat nicio diferenţă statistică în ceea ce priveşte rata insuficienţei cardiace cu fracţie de ejecţie redusă.
„Riscul ridicat a fost determinat de HFpEF, susţinând un rol pentru inflamaţie în HFpEF şi subliniind potenţialele oportunităţi de a aborda acest risc excesiv în artrita reumatoidă”, au scris autorii analizei.
Întrucât inflamaţia este modificabilă cu medicamente antiinflamatorii, cercetătorii spun că viitoarele studii ar putea determina dacă terapiile antiinflamatorii ar putea reduce riscul de HFpEF în artrita reumatoidă şi la alte persoane cu inflamaţie cronică.