Australia lansează în premieră mondială un tratament pentru alergia la arahide la bebeluşi

Australia lansează în premieră mondială un tratament pentru alergia la arahide la bebeluşi

Copiilor australieni care suferă de alergii la arahide, potenţial mortale, li se va oferi un tratament salvator în cadrul unui program naţional prezentat ca o premieră mondială.

Copiii eligibili vor primi doze zilnice de pudră de arahide timp de doi ani pentru a dezvolta toleranţă, au declarat miercuri oficialii care au anunţat iniţiativa.

De-a lungul timpului, bebeluşilor li se vor administra doze din ce în ce mai mari în speranţa de a le reduce sensibilitatea la arahide, sub supravegherea medicilor din 10 spitale pediatrice din întreaga ţară.

Acesta este primul program naţional de tratament al alergiei la arahide oferit în spitale în afara unui cadru de studiu clinic, a declarat într-un comunicat Kirsten Perrett, şefa departamentului de imunoterapie orală la Centrul Naţional de Excelenţă pentru Alergii.

Zece spitale pediatrice din cinci regiuni s-au asociat cu Centrul Naţional de Excelenţă pentru Alergii (NACE), găzduit de Institutul de Cercetare pentru Copii Murdoch (MCRI), pentru a fi primele la nivel mondial care introduc un program naţional de imunoterapie orală cu alune (OIT) în asistenţa medicală generală.

Programul gratuit este disponibil pentru copiii cu vârsta sub 12 luni, diagnosticaţi cu alergie la arahide şi care beneficiază de îngrijiri din partea unui alergolog la unul dintre spitalele participante. Cei eligibili vor urma un program atent planificat de dozare zilnică a pudrei de arahide, administrată la domiciliu, timp de doi ani.

La sfârşitul celor doi ani, un test de alergie alimentară va determina dacă tratamentul a dus la remisie.

Prof. Perrett, director al NACE, alergolog pediatru şi lider al grupului de alergologie a populaţiei MCRI, a declarat că, spre deosebire de studiile clinice OIT, tratamentul va fi oferit ca un nou model standardizat de îngrijire.

Acesta va fi primul program de tratament al alergiei la arahide oferit în spitalele australiene în afara unui cadru de studiu clinic.

„Imunoterapia orală este implementată în mod variabil în întreaga lume, folosind abordări diferite, ceea ce face dificilă evaluarea rezultatelor, inclusiv a rezultatelor pe termen lung pentru copii, familiile lor şi sistemul de sănătate”, a dprecizat prof. Perrett, şefa programului ADAPT OIT.

„În cele din urmă, dorim să schimbăm traiectoria afecţiunilor alergice alimentare în Australia, astfel încât mai mulţi copii să poată merge la şcoală fără riscul unei reacţii la arahide care să le pună viaţa în pericol”, a declarat ea pentru AFP.

Anterior, familiilor li s-a recomandat să se asigure că cei mici evită strict alimentele cu arahide.

Copiii australieni au unele dintre cele mai mari rate de alergii alimentare din lume.

Conform datelor guvernamentale, alergiile la arahide afectează trei la sută dintre copiii australieni până la vârsta de 12 luni.

Dintre aceştia, doar 20 % îşi vor depăşi alergia până la vârsta adolescenţei.

„Multe familii sunt disperate să îşi protejeze copiii de reacţii alergice şi anafilaxie”, a explicat prof. Perrett.

„Faptul că acest program este disponibil şi gratuit în spitalele publice este o schimbare radicală”.

Dacă va avea succes, programul va fi implementat pe scară mai largă, inclusiv în zonele regionale.

Decesele cauzate de alergiile la arahide sunt rare în Australia, dar aproape 20 % din populaţie suferă de o boală alergică, conform datelor celui mai important institut australian pentru alergii.

Se estimează că această cifră va creşte cu 70 % până în 2050, afectând 7,7 milioane de australieni.

viewscnt