Consumul a aproximativ 290 de calorii pe zi provenind din bături carbogazoase îndulcite cu zahăr, adică echivalentul a două doze, creşte riscul unor simptome mai severe şi a unui nivel mai ridicat de invaliditate la pacienţii cu scleroză multiplă (SM), potrivit unui nou studiu realizat în Germania.
Băuturile carbogazoase dulci au fost singurele tipuri de alimente care au fost legate de simptomele SM în studio desi cercetătorii au analizat şi consumul altor alimente şi băuturi.
”Pacientii cu scleroză multiplă doresc de multe ori sa stie cum dieta si alimente pot afecta progresia bolii. Nu am gasit o legatura cu dieta globala, dar am descoperit o legatura cu cei care beau sucuri, sucuri aromate si ceaiuri si cafea indulcite” a afirmat autorul studiului Elisa Meier-Gerdingh, de la Spitalul Sf. Iosif din Bochum, Germania, si membru al Academiei Americane de Neurologie, citată de sciencedaily.com.
Studiul a implicat 135 de persoane cu SM. Participanţii au completat un chestionar despre dieta lor. Cercetătorii au analizat apoi cât de aproape a fost dieta fiecărui participant de dieta DASH recomandată pentru ameliorarea hipertensiunii arteriale. Dieta DASH prescrie cereale integrale, fructe şi legume, produse lactate cu conţinut scăzut de grăsimi, carne slabă, carne de pasăre şi peşte, nuci şi legume şi limitează alimentele bogate în grăsimi saturate şi zahăr.
Cercetătorii au măsurat, de asemenea, gradul de handicap al participanţilor, utilizând Scala extinsă a stării de invaliditate, o metodă comună pentru a cuantifica dizabilitatea variind de la 0, adică fără simptome la 10 puncte, cee ace însemnă deces datorat SM. Un total de 30 de participanţi au avut un handicap sever.
În ansamblu, cercetătorii nu au găsit o legătură între ceea ce au mâncat participanţii şi nivelul lor de handicap.
Pentru consumul băuturilor carbogaoase îndulcite cu zahăr, participanţii au fost împărţiţi în cinci grupe pe baza cantităţii băute. Pacienţii din grupul de top a băut o cantitate medie de 290 de calorii de băuturi îndulcite cu zahăr pe zi, în timp ce cel mai mic grup a băut rareori băuturi îndulcite cu zahăr.
Studiul a constatat că participanţii care au consumat cele mai mari cantităţi de băuturi îndulcite cu zahăr au fost de cinci ori mai susceptibili de a avea un handicap sever decât cei care au băut rar băuturi îndulcite cu zahăr. Din cele 34 de persoane din grupul de top, 12 au avut un handicap grav, comparativ cu 4 din cele 34 de persoane din grupul care a consumat cel mai puţin. Grupul de top a avut, în medie, un scor de invaliditate de 4,1 puncte, în timp ce grupul de jos a avut o medie de 3,4 puncte.