Blocarea unei enzime cheie poate ajuta la inversarea efectelor bolii Alzheimer, au descoperit cercetătorii

Blocarea unei enzime cheie poate ajuta la inversarea efectelor bolii Alzheimer, au descoperit cercetătorii

Boala Alzheimer este una dintre cele mai mari probleme de sănătate din lume. Cu toate acestea, în ciuda faptului că milioane de persoane din întreaga lume sunt diagnosticate cu această boală în fiecare an, tratarea ei rămâne o provocare. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că principalele cauze care stau la baza bolii nu sunt încă pe deplin cunoscute.

Cu toate acestea, un nou studiu îi aduce pe specialişti cu un pas mai aproape de a înţelege ce declanşează boala. Cercetătorii au descoperit o enzimă specifică care ar putea fi la originea uneia dintre caracteristicile-cheie ale bolii Alzheimer.

Una dintre caracteristicile principale ale bolii Alzheimer este acumularea unei proteine dăunătoare numită tau. Într-un creier sănătos, proteinele tau ajută în primul rând la susţinerea şi stabilizarea celulelor cerebrale (neuroni). Aceasta menţine structura acestor celule şi ajută la transportul substanţelor-cheie prin neuron, astfel încât acesta să poată funcţiona optim.

Dar la persoanele cu boala Alzheimer, tau pare să se comporte anormal în creier. În loc să îşi îndeplinească funcţia normală, tau se acumulează în interiorul neuronilor şi formează aglomerări toxice, numite încurcături neurofibrilare.

Aceste încurcături pot întrerupe comunicarea între neuroni. Comunicarea între neuroni este fundamentală pentru memorie, gândire şi comportamentul uman, astfel încât orice întrerupere poate duce la deteriorarea acestor zone ale creierului.

Deşi oamenii de ştiinţă ştiu de zeci de ani că tau este implicată în această boală, ei încă încearcă să înţeleagă exact de ce protinele tau sănătoasă se pliază greşit pentru a forma aceste încurcături toxice şi lipicioase. Acest ultim studiu, publicat recent în revista Nature Neuroscience, oferă noi perspective promiţătoare asupra modului în care proteina tau devine toxică.

Tau toxic

Pentru a imita boala Alzheimer, o echipă de oameni de ştiinţă din tatele Unite a folosit şoareci modificaţi genetic pentru a produce o acumulare de tau în creier. Ei au descoperit că o enzimă specifică poate fi responsabilă de transformarea tau sănătos în tau toxic care se acumulează în creier.

O enzimă este o proteină care, de obicei, joacă un rol util în organism - făcând ca reacţiile să se desfăşoare mai rapid şi mai eficient. Dar acest studiu a descoperit că enzima tirozin kinază 2 (TYK2), care joacă un rol central în sistemul imunitar, adaugă o etichetă specială la tau. Această etichetă pare să împiedice creierul să elimine corect proteina tau toxică. Atât în modelele de şoareci, cât şi în culturile de celule umane, enzima a provocat acumularea şi toxicitatea tau.

Blocarea TYK2 la şoarecii cu Alzheimer a redus nivelurile de tau toxic.

Folosind instrumente genetice, oamenii de ştiinţă au blocat apoi TYK2 la şoarecii cu Alzheimer. Acest lucru a dus la o reducere a cantităţii totale de tau din creier - inclusiv a cantităţii de tau toxice cu eticheta adăugată, cauzatoare de boală.

Neuronii au arătat, de asemenea, semne de recuperare. Acest lucru sugerează că blocarea TYK2 ar putea fi o modalitate de a reduce acumularea toxică de tau şi daunele pe care aceasta le provoacă în boli precum Alzheimer. Aceste descoperiri ar putea deschide, de asemenea, noi căi pentru dezvoltarea de medicamente care ar putea aborda tau toxic în moduri care nu au fost încă explorate.

Descoperirea că reducerea sau blocarea TYK2 ar putea trata boala Alzheimer este încurajatoare, deoarece medicamentele inhibitoare ale TYK2 au fost deja testate la om pentru o serie de afecţiuni diferite - cum ar fi artrita psoriazică şi boala inflamatorie intestinală.

Cu toate acestea, sunt necesare studii pentru a verifica dacă inhibitorii TYK2 sunt capabili să treacă bariera hemato-encefalică. Deoarece tau se află în interiorul celulelor creierului, este greu de eliminat. Dacă aceste medicamente nu pot ajunge la creier, ele nu vor putea reduce nivelul tau la oameni şi nu vor putea oferi beneficii în boala Alzheimer.

Tratamente pentru boala Alzheimer

Există o nevoie crescută de noi opţiuni de tratament pentru boala Alzheimer. Deşi două terapii, donanemab şi lecanemab, au fost recent autorizate în Statele Unite, prezintă efecte secundare grave. Mulţi susţin că dezavantajele lor depăşesc beneficiile.

Aceste tratamente se concentrează pe eliminarea plăcilor amiloide, o altă proteină legată de Alzheimer. Dar ţintirea tau, proteina care stă la baza acestei noi cercetări, ar putea schimba regulile jocului în căutarea unui tratament mai eficient.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că această cercetare se află în stadiu incipient, fiind în faza preclinică. În ciuda faptului că modelele de şoareci sunt extrem de valoroase pentru înţelegerea mecanismelor bolilor, rezultatele nu se aplică întotdeauna la fel la oameni. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a vedea dacă această tehnică are acelaşi efect asupra nivelurilor de tau din creierul uman, dacă există efecte secundare dăunătoare şi dacă blocarea TYK2 pentru a elimina tau toxic îmbunătăţeşte într-adevăr simptomele bolii Alzheimer, cum ar fi pierderea memoriei.

Ţintirea TYK2 pentru a reduce tau toxic în creier s-a dovedit promiţătoare ca o nouă abordare potenţială pentru tratarea bolii Alzheimer. În continuare oamenii de ştiinţă trebuie să studieze dacă acelaşi lucru este valabil şi la om.

viewscnt