Boala cronică de rinichi moderată sau severă este asociată cu un risc crescut de a dezvolta stenoză aortică, potrivit unui studiu realizat în Suedia.
”Cunoaşterea acestei asociaţii poate determina medicii şi pacienţii cu boală renală cronică să intensifice strategiile de prevenire a cardioprotecţiei, cum ar fi modificarea obiceiurilor de viaţă sau prescrierea de statine, şi poate justifica monitorizarea mai atentă a factorilor de risc cardiovascular”, a spus Dr. Georgios Vavilis de la Karolinska Institute din Stockholm, citat de Reuters.
Pacienţii supuşi dializei au o prevalenţă crescută a stenozei aortice, cea mai frecventă boală a valvei la adulţi, dar dovezile privind asocierea dintre boala cronică de rinichi şi riscul de stenoză aortică au fost inconsecvente.
Pentru realizarea cercetării, dr. Vavilis şi colegii săi au folosit date de la mai mult de 1,1 milioane de participanţi la proiectul de la Stockholm CREAtinine Measurement (SCREAM) pentru a investiga dacă disfuncţiile renale sunt asociate cu incidenţa stenozei aortice.
În timpul unui interval mediu de urmărire de 5,1 ani, incidenţa brută a stenozei aortice a crescut liniar, pe măsură ce rata de filtrare glomerulară estimată a scăzut, potrivit unui raport publicat recent.
Această tendintă persistă în fiecare categorie de varstă de peste 50 de ani.
După ajustarea pentru alţi factori, riscul de stenoză aortică a fost cu 14% mai mare la persoanele cu rata de filtrare glomerulară estimată de la 60 pană la 90 ml / min / 1,73 m2 şi cu 56% mai mare la pacienţii cu rata de filtrare glomerulară estimată <30 ml / min / 1,73 m2, comparativ cu indivizii cu rata de filtrare glomerulară estimată normală (> 90 ml / min / 1,73 m2).
În analizele de subgrup, femeile cu boală cronică de rinichi au prezentat un risc de stenoză aortică mai mare cu 20% comparativ cu cele fără boală cronică de rinichi, în timp ce o astfel de asociere nu a fost găsită la bărbatii cu probleme renale.
”Acesta este un studiu observator, care poate descrie numai asociaţiile, nu şi legătura de cauzalitate. Noile cercetări ar trebui să urmărească mecanismele care decurg din ele, deoarece acestea pot servi şi ca ţinte terapeutice pentru prevenirea stenozelor aortice”, a mai spus dr. Vavilis.