Cancerele de sân, vizate cu un nou anticorp

Cancerele de sân, vizate cu un nou anticorp

O enzimă care poate ajuta la răspândirea unor tipuri de cancer de sân poate fi oprită cu ajutorul unui anticorp creat în laborator de cercetătorii americani de la Cold Spring Harbor, din New York. Anticorpul ar putea oferi un tratament eficient pentru aceste cancere de sân.

Noul anticorp ţinteşte o enzimă numită PTPRD, care este supraabundentă în unele cancere de sân.

PTPRD aparţine unei familii de molecule cunoscute sub numele de proteine tirozin-fosfataze (PTP), care ajută la reglarea multor procese celulare.

Aceste proteine lucrează împreună cu enzimele numite kinaze pentru a controla modul în care se comportă alte proteine din interiorul celulelor. Kinazele adaugă la proteine mici reglatori chimici numiţi fosfaţi, în timp ce PTP le îndepărtează.

Tulburările în adăugarea sau îndepărtarea fosfaţilor pot contribui la inflamaţie, diabet şi cancer. Unele perturbări pot fi corectate cu medicamente care blochează kinazele.

Cercetătorii vizează kinazele de cel puţin 25-30 de ani, dar rămân multe provocări. În cazul cancerului, pacienţii vor răspunde la aceste tipuri de inhibitori de kinaze şi apoi, după o perioadă de timp, apare rezistenţa.

Medicamentele care controlează activitatea PTP ar putea avea un impact major asupra sănătăţii umane. Cu toate acestea, astfel de medicamente sunt dificil de dezvoltat.

Laboratorul din Cold Springs studiază de ani de zile enzimele PTP, care reprezintă o resursă neexploatată pentru dezvoltarea de medicamente, notează profesorul în cercetarea cancerului, Nicholas Tonks, care a condus recenta cercetare.

Multe enzime pot fi dezactivate cu ajutorul unor molecule mici concepute pentru a se agăţa şi a bloca partea enzimei care îşi desfăşoară activitatea, dar acest lucru nu funcţionează în cazul enzimelor PTPRD, fiind necesare strategii alternative.

Pentru a opri activitatea PTPRD, echipa de cercetători americani a conceput un nou tip de inhibitor care să blocheze PTP.

Ei au ţintit enzima cu un anticorp sintetic - o moleculă care recunoaşte şi se leagă de ţinta sa într-un anumit mod.

Moleculele PTPRD stau cuibărite în membranele exterioare ale celulelor, cu fragmente care ies în interior şi în exterior. Echipa a proiectat anticorpul pentru a se agăţa simultan de două molecule PTPRD din exteriorul unei celule.

Cercetătorii de la laboratorul Cold Springs au arătat că, atunci când anticorpul se leagă de ţinta sa, acesta atrage perechi de proteine PTPRD împreună într-o configuraţie inactivă.

Acest lucru nu numai că împiedică PTPRD să funcţioneze, dar duce şi la distrugerea proteinei.

Echipa a demonstrat că, odată ce acest lucru se întâmplă, celulele de cancer de sân care cresc în laborator devin mai puţin invazive.

Cercetătorii americani, care şi-au publicat recent constatările în revista Genes & Development, spun că aceeaşi strategie ar putea fi folosită pentru a bloca posibila enzimă care promovează metastazele la pacienţii cu cancer de sân, adaugând că acest lucru ar putea fi deosebit de eficient atunci când este combinat cu un medicament care ţinteşte kinaza.

Foto: un anticorp sintetic numit RD-43 poate ajuta la oprirea răspândirii cancerului de sân prin degradarea enzimei PTPRD. Credit: Laboratorul Tonks/Cold Spring Harbor Laboratory.

viewscnt