Cancerul colorectal, în creştere la nivel mondial în rândul persoanelor sub 50 de ani, conform unui nou studiu

Cancerul colorectal, în creştere la nivel mondial în rândul persoanelor sub 50 de ani, conform unui nou studiu

Numărul persoanelor sub 50 de ani care sunt diagnosticate cu cancer intestinal este în creştere la nivel mondial, conform unei cercetări, publicate miercuri, care arată, de asemenea, că ratele cresc rapid şi în Europa. Cancerul colorectal este al treilea cel mai diagnosticat cancer şi a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer, fiind responsabil pentru peste 1,9 milioane de cazuri noi şi aproape 904.000 de decese în 2022 la nivel mondial.

Pentru prima dată, datele la nivel mondial sugerează că medicii constată că tot mai mulţi adulţi tineri dezvoltă cancer colorectal (intestinal) cu debut precoce, din Europa şi America de Nord până în Asia şi Oceania.

O creştere a ratelor a fost raportată în 27 din cele 50 de ţări examinate, cele mai mari creşteri anuale fiind înregistrate în Noua Zeelandă (4%), Chile (4%), Puerto Rico (3,8%) şi Anglia (3,6%). Experţii sunt încă în primele etape de înţelegere a motivelor din spatele acestei creşteri.

Studiul a constatat că ratele cancerului intestinal la persoanele cu vârste cuprinse între 25 şi 49 de ani au crescut în 27 din cele 50 de ţări studiate până în 2017, cel mai recent an pentru care au fost analizate cifrele.

S-a constatat că femeile tinere aveau creşteri mai rapide ale ratelor de cancer colorectal precoce decât bărbaţii dacă locuiau în Anglia, Norvegia, Australia, Turcia, Costa Rica sau Scoţia.

Potrivit autorilor studiului, publicat miercuri în revista Lancet Oncology, consumul de junk food (alimente cu valoare nutritivă mică, bogate în calorii, grăsimi, zahăr, sare sau cafeină faţă de nutrienţii valoroşi pentru sănătate: vitamine, minerale, proteine şi fibre), nivelurile ridicate de inactivitate fizică şi epidemia de obezitate se numără probabil printre factori.

„Creşterea cancerului colorectal cu debut precoce este un fenomen global”, a declarat Hyuna Sung, cercetător principal senior în domeniul cercetării supravegherii cancerului la Societatea Americană de Cancer şi autor principal al studiului.

„Studiile anterioare au arătat această creştere în ţările occidentale cu venituri predominant ridicate, dar acum este documentată în diferite economii şi regiuni din întreaga lume”, a adăugat ea.

Tendinţa de escaladare a cancerului colorectal în rândul adulţilor tineri este acum atât de semnificativă încât ar putea duce, de asemenea, la o incidenţă mai mare la persoanele în vârstă, în rândul cărora ratele au fost stabile sau în scădere - ceea ce ar putea inversa decenii de progrese realizate împotriva bolii, avertizează experţii.

„Dimensiunea globală a acestei tendinţe îngrijorătoare evidenţiază necesitatea unor instrumente inovatoare pentru prevenirea şi controlul cancerelor legate de obiceiurile alimentare, inactivitatea fizică şi excesul de greutate corporală”, a precizat Sung.

El a subliniat necesitatea unor eforturi continue ca fiind esenţiale pentru a identifica factorii suplimentari din spatele acestor tendinţe şi pentru a dezvolta strategii eficiente de prevenire adaptate generaţiilor tinere şi resurselor locale din întreaga lume.

Cancerul colorectal este al treilea cel mai diagnosticat cancer şi a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer, fiind responsabil pentru peste 1,9 milioane de cazuri noi şi aproape 904.000 de decese în 2022 la nivel mondial.

„Acest studiu emblematic arată că ratele în creştere ale cancerului intestinal cu debut precoce, care afectează adulţii cu vârste cuprinse între 25 şi 49 de ani, este o problemă globală", a declarat Michelle Mitchell, director executiv al Cancer Research UK.

„În mod îngrijorător, această cercetare a dezvăluit pentru prima dată că ratele sunt în creştere mai accentuată în Anglia decât în multe alte ţări din lume. Un diagnostic de cancer la orice vârstă are un impact uriaş asupra pacienţilor şi familiilor lor - astfel încât, deşi este important să observăm că ratele la adulţii mai tineri sunt încă foarte scăzute în comparaţie cu persoanele de peste 50 de ani, trebuie să înţelegem ce cauzează această tendinţă la persoanele mai tinere", a adăugat ea.

Printre limitările studiului indicate de autori se numără, raportarea ratele de cancer colorectal numai până în anul 2017, astfel încât nu poate reflecta cu exactitate tendinţele din prezent. De asemenea, studiul a utilizat date din registre subnaţionale care reprezintă adesea o mică parte din populaţia unei ţări, ceea ce poate limita generalizarea la nivelul populaţiei.

David Robert Grimes, profesor asistent de biostatistică la Trinity College Dublin, care nu a fost implicat în cercetare, îndeamnă la prudenţă în privinţa interpretării acestor rezultate.

„Compararea datelor internaţionale privind ratele de cancer este un demers dificil, deoarece există o variaţie considerabilă în ceea ce priveşte calitatea şi disponibilitatea datelor trebuie să rezistăm impulsului de a trage concluzii pripite, în special cu date contradictorii şi complicate”, a spus el.

Katrina Brown, senior cancer intelligence manager la Cancer Research UK, a declarat că este „greu de spus cu certitudine” de ce ratele din Anglia au crescut mai repede decât celelalte naţiuni britanice - Rata de creştere a cancerului intestinal la persoanele sub 50 de ani a fost, de asemenea, mult mai mică decât Anglia, în Ţara Galilor (1,55%), Scoţia (0,64%) şi Irlanda de Nord (0,54%), ridicând întrebări suplimentare cu privire la date.

„Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înţelege dacă există diferenţe reale între naţiuni şi cum să le abordăm”, a spus ea, adăugând că numărul total de cazuri la adulţii tineri, deşi este încă scăzut, doar aproximativ unul din 20 de cancere colorectale din Regatul Unit fiind diagnosticat la persoane cu vârsta sub 50 de ani.

Autorii studiului spun că este esenţial ca mai mulţi oameni să cunoască simptomele cancerului colorectal.

„Creşterea gradului de conştientizare a tendinţei şi a simptomelor distincte ale cancerului colorectal cu debut precoce (de exemplu, sângerări rectale, dureri abdominale, obiceiuri intestinale modificate şi pierdere inexplicabilă în greutate) în rândul tinerilor poate contribui la reducerea întârzierilor în diagnosticare şi la scăderea mortalităţii”, spun ei.

Cum alimentele ultraprocesate pot creşte riscul de cancer colorectal

Inflamaţia cronică, alimentată de alegeri alimentare greşite, joacă un rol esenţial în creşterea şi evoluţia cancerului colorectal, potrivit unui al doilea studiu publicat săptămâna aceasta. Cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră, acest al doilea studiu dezvăluie modul în care alimentele ultraprocesate şi uleiurile de seminţe utilizate în produsele alimentare ambalate pot contribui la inflamaţia cronică. Acest studiu deschide calea pentru o nouă terapie, medicina rezolutivă, care utilizează produse naturale în locul medicamentelor sintetice, pentru a ajuta la inversarea inflamaţiei şi, eventual, la inversarea cancerului colorectal.

Cancerul colorectal, a doua cauză principală a deceselor cauzate de cancer în Statele Unite, ar putea fi alimentat de mâncarea din farfurie. Cercetătorii de la Universitatea din Florida de Sud şi Institutul de cancer al spitalului Tampa General au descoperit o legătură potenţială între dieta occidentală - dominată de alimente ultraprocesate şi uleiuri nesănătoase - şi inflamaţia cronică care determină creşterea tumorilor canceroase.

Cu ajutorul unei finanţări de 3,1 milioane de dolari acordate pe cinci ani de Institutele Naţionale americane de Sănătate (NIH), cercetătorii au făcut deja progrese majore în înţelegerea cancerului colorectal.

Primul studiu al proiectului examinează modul în care alimentele procesate împiedică probabil procesele naturale de vindecare ale organismului.

Concluziile au fost publicate marţi, 10 decembrie, online în Gut, un jurnal internaţional de top în gastroenterologie şi hepatologie.

„Este binecunoscut faptul că pacienţii cu diete nesănătoase au o inflamaţie crescută în corp”, a declarat marţi, într-un comunicat, dr. Timothy Yeatman, un renumit medic-cercetător şi profesor de chirurgie în cadrul Colegiului de medicină USF Health Morsani şi directorul centrului asociat pentru cercetare translaţională şi inovare de la Institutul de cancer TGH.

„Vedem acum această inflamaţie în tumorile de colon, iar cancerul este ca o rană cronică care nu se vindecă - dacă organismul trăieşte zilnic din alimente ultraprocesate, capacitatea sa de a vindeca acea rană scade din cauza inflamaţiei şi a suprimării sistemului imunitar care, în cele din urmă, permite cancerului să crească”, explică medicul american.

Potrivit medicului, constatările subliniază necesitatea urgentă de a reevalua componentele dietei occidentale, care constă de obicei în consumul excesiv de zaharuri adăugate, grăsimi saturate, alimente ultraprocesate, substanţe chimice şi uleiuri de seminţe.

În studii anterioare, Institutul Inimii USF Health a constatat că o dietă dezechilibrată nu are doar un impact asupra cancerului colorectal, ci joacă şi un rol în alte boli, inclusiv Alzheimer, diabet şi afecţiuni cardiovasculare.

„Corpul nostru este concepute pentru a rezolva în mod activ inflamaţia prin compuşi lipidici bioactivi derivaţi din grăsimile sănătoase pe care le consumăm, cum ar fi avocado”, spune conf. univ. Ganesh Halade, profesor  în cadrul Institutului Inimii USF Health şi membru al programului de biologie a cancerului la Institutul de cancer TGH.

„Lipidele bioactive sunt molecule foarte mici derivate din alimentele pe care le consumăm şi, dacă moleculele provin din produse alimentare procesate, ele dezechilibrează direct sistemul imunitar şi conduc la inflamaţii cronice”, spune specialistul.

Deşi moleculele sunt dificil de detectat, prof. Halade a folosit o tehnică analitică extrem de sensibilă pentru a identifica urme de lipide în 162 de mostre de tumori de la pacienţii de la Spitalul generalist din Tampa. Tumorile au fost congelate la 30 de minute de la îndepărtare şi transportate în laboratorul său prin intermediul Biobank USF şi Institutului de cancer TGH, în colaborare cu departamentului de chirurgie colorectală USF Health şi Programul de Oncologie Gastrointestinală de la Institutul de cancer TGH.

În interiorul tumorilor, echipa a observat un număr excesiv de molecule care promovează inflamaţia şi un deficit al celor care ajută la rezolvarea acesteia şi la promovarea vindecării. Aceste descoperiri deschid calea pentru o nouă abordare naturală - medicina rezolutivă - care se concentrează pe restabilirea echilibrului în dieta pacientului pentru a trata şi preveni mai eficient cancerul colorectal.

„Sistemul imunitar uman poate fi extrem de puternic şi poate avea un impact drastic asupra micro-mediului tumoral, ceea ce este minunat dacă este exploatat corect pentru sănătate şi wellness”, a declarat dr. Yeatman. „Dar nu şi dacă este suprimat de lipidele inflamatorii din alimentele procesate”.

Medicina rezolutivă s-ar concentra pe inversarea inflamaţiei folosind alimente sănătoase, neprocesate, bogate în acizi graşi omega-3 şi derivaţi ai uleiului de peşte numiţi „mediatori specializaţi pro-rezolvare”, pentru a restabili mecanismele de vindecare ale organismului, împreună cu un somn echilibrat şi exerciţii fizice.

„Acest lucru are potenţialul de a revoluţiona tratamentul cancerului, dincolo de medicamente pentru a valorifica procesele naturale de vindecare”, a precizat dr. Yeatman. „Este un pas vital pentru abordarea inflamaţiei cronice şi prevenirea bolilor înainte ca acestea să înceapă”, a mai adăugat acesta.

Primele studii care utilizează derivaţi specializaţi ai uleiului de peşte s-au dovedit promiţătoare în abordarea inflamaţiei. Testele sunt în curs de desfăşurare la Institutul de cancer TGH, iar echipa va continua să studieze medicina rezolutivă şi impactul acesteia asupra tratamentului pacienţilor şi prevenirii bolilor.

Exemple de alimente sănătoase, neprocesate: fructe de mare, peşte, legume, leguminoase (fasole, linte), salată verde, spanac, fructe, alge marine, carne de la animale hrănite cu iarbă, crescute pe păşune etc.

Exemple de alimente ultraprocesate: îngheţată, cârnaţi, cartofi prăjiţi, pâine produsă în masă, cereale pentru micul dejun, gogoşi, băuturi carbogazoase, supe instant, unele băuturi alcoolice etc.

viewscnt