Melanomul este cel mai periculos tip de cancer de piele. Acesta se dezvoltă din celulele producătoare de melanină cunoscute sub numele de melanocite. Aapare de obicei la nivelul pielii, dar poate apărea mai rar şi în gură, intestine sau ochi.
În ciuda faptului că multe cazuri pot fi prevenite, melanomul cutanat rămâne cel mai grav cancer de piele la nivel mondial. Acest cancer agresiv este responsabil de 90% din mortalitatea legată de cancerul de piele. În ultimii ani cercetătorii au avertizat asupra creşterii continue a incidenţei, deşi ratele mortalităţii au început să scadă datorită noilor tratamente ţintite promiţătoare.
Potrivit unui studiu publicat recent în Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie, caracteristicile tumorale diferă semnificativ în rândul pacienţilor pediatrici şi adolescenţi şi adulţi tineri (AYA) cu melanom, cu rate de incidenţă în scădere observate în rândul pacienţilor tineri cu melanom cutanat.
O echipă de cercetători de la Centrul medical din Omaha, al Universităţii Nebraska a examinat tendinţele incidenţei şi prezentarea melanomului în funcţie de vârstă, sex, rasă şi etnie folosind o cohortă mare de diagnostice din 1997 până în 2020 într-un studiu de cohortă retrospectiv finalizat folosind Registrul Naţional al Cancerului pentru pacienţii pediatrici şi adulţi tineri.
Cercetătorii au constatat că pentru pacienţii pediatrici şi adulţi tineri, ratele de incidenţă au fost de 1,74 şi, respectiv, 62,05 pe 1 milion de ani-persoană. În general, 62,3% din cohortă a fost de sex feminin. Pacienţii albi nehispanici au reprezentat 87,5% din toate diagnosticele, ratele de incidenţă ale melanomului fiind semnificativ mai mari comparativ cu toate celelalte grupuri rasiale şi etnice la pacienţii pediatrici şi AYA.
Cel mai frecvent dintre subtipurile histologice specificate a fost răspândirea superficială. La pacienţii pediatrici, cea mai frecventă localizare a fost extremitatea inferioară, comparativ cu trunchiul la pacienţii adulţi tineri. În ambele grupuri pediatrice şi de adulţi tineri, au existat diferenţe semnificative în distribuţia localizării tumorii primare în funcţie de sex şi de rasă şi etnie.
„În timp ce un diagnostic de melanom în acest grup de vârstă este rar, datele noastre oferă rate de incidenţă în funcţie de vârstă, sex, rasă şi etnie, precum şi modele de prezentare clinică care îi pot ajuta pe specialişti să identifice persoanele care pot fi la risc”, scriu autorii în concluziile studiului.
Ei menţionează printre limitările acestui studiu datele retrospective, selecţia şi codificarea greşită din registrele individuale.