Cel mai rapid supercomputer din lume a descoperit zeci de molecule cu potenţial în tratamentul sau prevenţia Covid-19

Cel mai rapid supercomputer din lume a descoperit zeci de molecule cu potenţial în tratamentul sau prevenţia Covid-19

O echipă de cercetători din Statele Unite au folosit cel mai rapid supercomputer din lume, Summit, pentru a descoperi moleculele deja existente care au cel mai mare potenţial pentru tratamentul şi prevenţia infecţiei cu coronavirusul SARS-CoV-2, care provoacă boala Covid-19.

În urma simulărilor, supercomputerul a descoperit 77 de substanţe active care au cel mai mare potenţial în combaterea Covid-19, arată un studiu prezentat în publicaţia online ChemRxiv.

Supercomputerul Summit a fost construit de grupul IBM, fiind echipat cu un “creier de inteligenţă artificală”. El a fost comandat în 2014 de către Departamentul Energiei din SUA cu scopul de a ajuta la rezolvarea problemelor umanităţii.

Tocmai de aceea, cercetătorii de la Oak Ridge National Laboratory, Tennessee, au decis să îl folosească în această situaţie de criză mondială, deoarece este capabil să realizeze simultan mii de simulări pentru a analiza ce medicament are potenţialul de a bloca infecţia cu coronavirus.

Summit poate realiza 200 de cvadrilioane (1 cvadrilion = 1 milion de miliarde) de calcule pe secundă – adică de 1 milion de ori mai repede decât cel mai rapid laptop existent în prezent.

Cercetătorii au precizat că au introdus parametrii cunoscuţi în prezent: coronavirusul se poate acroşa doar la receptorii ACE2 ai celulei umane şi se foloseşte de proteaza TMPRSS2 pentru prinderea receptorilor S (spike) ai virusului la receptorii ACE2 ai celulei.

Echipa de cercetare a cerut apoi supercomputerului să analizeze ce molecule existente pot bloca acest model de intrare a coronavirusului în celula umană – prin blocarea proteinei S a virusului sau a receptorilor ACE2.

În urma simulărilor realizate cu 8.000 de molecule, Summit a identificat 77 de molecule cu potenţial în tratamentul sau prevenţia Covid-19.

Totuşi, toate aceste medicamente trebuie terstate pentru a identifica siguranţa şi eficienţa lor.

“Rezultatele noastre nu înseamnă că am descoperit un tratament pentru coronavirus”, a avertizat Jeremy Smith, director al Oak Ridge National Laboratory Center for Molecular Biophysics din cadrul Universităţii Tennessee, citat de CNN.

Totuşi, descoperirile sunt importante pentru că pot ghida realizarea studiilor, oferind o listă de candidaţi pentru tratamente.

viewscnt