Cercetările sugerează că există un nivel optim de stres care ajută chirurgii experimentaţi să performeze

Cercetările sugerează că există un nivel optim de stres care ajută chirurgii experimentaţi să performeze

Pacienţii care suferă o intervenţie chirurgicală au mai puţine complicaţii dacă medicul chirurg se află sub un anumit un nivel de stres în sala de operaţie, potrivit unui nou studiu, publicat miercuri. Stresul crescut al chirurgului la începutul unei proceduri a fost asociat cu îmbunătăţirea rezultatelor clinice ale pacienţilor.

Cât de bine se descurcă pacienţii după o intervenţie chirurgicală depinde de o serie de factori, inclusiv vârsta, starea de sănătate şi gravitatea afecţiunii lor - dar nivelul de stres al medicului chirurg poate fi, de asemenea, important, potrivit unui studiu, care a fost publicat miercuri în revista JAMA Surgery.

Cercetătorii au folosit monitoare toracice pentru a urmări modificările ritmului cardiac al medicilor - un indicator al stresului - în primele cinci minute ale operaţiei şi apoi au urmărit rezultatele pacienţilor o lună mai târziu.

Ei au constatat că un nivel mai ridicat de stres a fost asociat cu mai puţine complicaţii majore ale intervenţiei chirurgicale, dar nu şi cu o şedere mai scurtă în unitatea de terapie intensivă (ATI) sau cu un risc mai scăzut de deces.

Rezultatele sugerează o asociere între elementele factorilor umani şi rezultatele pentru pacienţi, subliniind în acelaşi timp asocierea complexă dintre stresul fiziologic şi performanţa chirurgului, scriu autorii.

Dr. Jake Awtry, de la spitalul universităţii Harvard, Brigham and Women, din Boston, şi colegii săi au efectuat un studiu de cohortă prospectiv multicentric în 14 departamente chirurgicale din cadrul a patru spitale universitare pentru a examina dacă stresul fiziologic al chirurgului, evaluat prin echilibrul simpathovagal, este asociat cu complicaţiile postoperatorii.

Analiza a inclus 793 de intervenţii chirurgicale efectuate de 38 de medici la patru spitale din Lyon, Franţa.

„Fiziologia chirurgului contează pentru pacienţi”, a declarat miercuri dr. Awtry, autorul principal al studiului şi rezident în chirurgie la spitalul Brigham and Women din Statele Unite, într-un comunicat.

El a adăugat că perioada petrecută de pacienţi la terapie intensivă şi decesele au fost rare în cadrul studiului şi că aceste rezultate ar putea fi diferite dacă ar fi fost incluşi mai mulţi pacienţi.

Tipuri de stres

Constatările par să contrazică cercetările anterioare care sugerează că stresul chirurgilor ar putea fi periculos pentru pacienţi.

Într-un studiu din 2003, de exemplu, chirurgii au făcut mai multe greşeli atunci când au operat în condiţii care induc stres, cum ar fi zgomotul de fond puternic, în timp ce o lucrare din 2018 a constatat că un chirurg a avut performanţe mai slabe atunci când a fost supus unui „stres mental acut”.

O posibilă explicaţie pentru noile rezultate contraintuitive ar putea fi faptul că nivelurile moderate de stres ar putea ajuta medicii să intre într-o „stare de flux” de concentrare profundă, în timp ce stresul „excesiv” ar putea duce la mai multe greşeli, au declarat cercetătorii.

Nivelul de experienţă al medicului şi tipul de operaţie ar putea juca, de asemenea, un rol. În cadrul studiului, majoritatea operaţiilor au fost proceduri opţionale, în timp ce chirurgii erau toţi medici curanţi din diferite specialităţi cu mai multe responsabilităţi.

Acest lucru i-ar putea face mai bine echipaţi pentru a face faţă stresului fără a fi copleşiţi, se arată în studiu.

Măsura pentru stresul medicilor este „un pic nespecifică, pentru că nu putem indica un singur lucru care a dus la această stare”, spune dr. Awtry.

„Dar spunem aici că specialiştii sunt la un nivel optim de performanţă, iar acest lucru se reflectă în rezultatele lor pentru pacienţi”.

În viitor, cunoaşterea nivelului de stres al unui chirurg ar putea fi utilizată pentru a îmbunătăţi rezultatele asistenţei medicale. De exemplu, nivelul de stres al unui medic ar putea fi afişat pe un ecran în timpul unei operaţii, semnalând în timp real dacă este sigur ca cineva să întrerupă chirurgul cu o întrebare.

Dr. Awtry spune că sportivii de top din lume îşi urmăresc markerii fiziologici pentru „a-şi ghida antrenamentul, recuperarea şi modul în care se aşteaptă să performeze într-o anumită zi”.

„Dacă am putea avea o perspectivă similară pentru chirurgi, ar fi foarte valoros”, a adăugat medicul.

viewscnt