Cercetătorii au descoperit un mecanism natural de apărare împotriva gripei care se activează în cavitatea nazală în timpul sarcinii

Cercetătorii au descoperit un mecanism natural de apărare împotriva gripei care se activează în cavitatea nazală în timpul sarcinii

Sarcina sporeşte imunitatea naturală pentru a bloca gripa severă, au constatat oamenii de ştiinţă.

Un grup de cercetători de la Universitatea McGill, din Canada, a descoperit că sarcina poate declanşa o imunitate naturală pentru a spori protecţia împotriva infecţiilor gripale severe.

Contrar credinţei comune conform căreia sarcina creşte vulnerabilitatea la infecţii, cercetătorii au descoperit că aceasta a întărit o apărare imunitară la şoareci, blocând răspândirea virusului gripei A la plămâni, unde poate provoca infecţii grave.

„Rezultatele noastre sunt surprinzătoare din cauza dogmei actuale, dar au sens dintr-o perspectivă evolutivă,” a declarat într-un comunicat unul dintre principalii autori cai cercetării, dr. Maziar Divangahi, profesor la facultatea de medicină şi ştiinţe ale sănătăţii din McGill şi cercetător principal la Institutul de Cercetare al Centrului de Sănătate al Universităţii McGill.

„O mamă trebuie să rămână sănătoasă pentru a-şi proteja copilul în curs de dezvoltare, astfel încât sistemul imunitar se adaptează pentru a oferi apărări mai puternice. Acest răspuns fascinant în cavitatea nazală este modul organismului de a adăuga un strat suplimentar de protecţie, care se activează în timpul sarcinii.”

Explorarea beneficiilor pentru sarcină şi nu numai

Cercetătorii au folosit un model de şoarece pentru a observa modul în care un anumit tip de celulă imunitară se activează în cavitatea nazală a şoarecilor în timpul sarcinii, producând o moleculă puternică care stimulează apărarea antivirală a organismului, în special în nas şi în căile respiratorii superioare.

Virusul gripal A rămâne printre cele mai mortale ameninţări la adresa umanităţii, spune primul autor Julia Chronopoulos, care a efectuat cercetarea în timp ce îşi finaliza doctoratul la McGill. „Această imunitate naturală în timpul sarcinii ar putea schimba modul în care ne gândim la protecţia împotriva gripei pentru viitoarele mame”, a declarat ea.

Agenţia de Sănătate Publică din Canada recomandă femeilor însărcinate şi persoanelor însărcinate să se vaccineze împotriva gripei, deoarece acestea sunt expuse unui risc ridicat de îmbolnăvire gravă şi complicaţii precum naşterea prematură. Noile perspective oferă promisiuni pentru vaccinuri mai bine ţintite împotriva gripei, care se numără printre primele 10 cauze principale de deces în Canada.

„Populaţia mai largă ar putea beneficia, de asemenea, deoarece constatările noastre sugerează că răspunsul imun pe care l-am observat ar putea fi reprodus dincolo de sarcină”, a precizat unul dintre coautorii studiului, dr. James Martin, profesor la facultatea de medicină şi ştiinţe ale sănătăţii de la McGill şi cercetător principal la RI-MUHC. Acest lucru ar putea însemna noi vaccinuri nazale sau tratamente care cresc moleculele protectoare, cunoscute sub numele de Interleukina-17.

Următorul obiectiv al echipei este de a găsi modalităţi de reducere a daunelor pulmonare în timpul infecţiilor virale precum gripa sau Covid-19. În loc să vizeze virusul, aşa cum au făcut cercetările anterioare, laboratorul canadian urmăreşte să împiedice sistemele imunitare dereglate să reacţioneze excesiv, o abordare care ar putea reduce riscul de complicaţii grave asociate infecţiei gripale.

Lucrarea lor a fost publicată în revista Science Advances.

viewscnt