Platformă inovatoare pentru administrarea medicamentelor împotriva cancerului, dezvoltată de un grup de cercetători din Israel, Italia, Portugalia şi Ţările de Jos. Aceştia au dezvoltat o tehnologie inovatoare care permite administrarea simultană a două medicamente diferite în zonele afectate de cancer din organismul pacienţilor.
Tratamentele împotriva cancerului implică adeseori combinarea medicamentelor pentru a creşte eficacitatea terapeutică a acestora. Cu toate acestea, diferenţele dintre proprietăţile medicamentelor, cum ar fi ratele de degradare, timpii de circulaţie şi gradul de penetrare tumorală, le pot împiedica să ajungă împreună în zonele cu cancer din organism, limitând eficacitatea lor combinată.
Pentru a maximiza eficacitatea tratamentelor şi, în acelaşi timp, a minimiza toxicitatea, cercetătorii au dezvoltat o nouă platformă care transportă două medicamente, simultan şi selectiv, la locul tumorilor canceroase, fără a afecta organele sănătoase.
Potrivit unui studiu publicat săptămâna trecută în revista Science Advances, cercetătorii au creat o nouă platformă pentru administrarea simultană a două medicamente împotriva cancerului în anumite tipuri de tumori, sporind eficienţa tratamentului şi reducând în acelaşi timp efectele secundare.
Metoda utilizează nanoparticule polimerice pentru a transporta perechi de medicamente concepute pentru tratarea anumitor tipuri de cancer, inclusiv a cancerului de piele şi a cancerului de sân. Aceste nanoparticule biodegradabile pot încapsula două medicamente pentru a le spori activitatea oncologică.
Cercetătorii au testat platforma folosind două perechi de medicamente pentru cancerul de piele şi cancerul de sân pe modele 3D de celule canceroase şi pe modele animale şi au constatat că nanoparticulele s-au acumulat selectiv în tumorile primare fără a afecta ţesuturile sănătoase şi au penetrat cu succes bariera hematoencefalică, ajungând cu precizie la metastazele cerebrale.
„Tratamentele actuale împotriva cancerului implică adesea combinaţii de medicamente”, a explicat prof. Ronit Satchi-Fainaro, de la Universitatea din tel Aviv într-un comunicat.
„Cu toate acestea, din cauza diferenţelor în proprietăţile medicamentelor, cum ar fi ratele de degradare şi timpii de circulaţie, medicamentele nu ajung întotdeauna la tumoră în acelaşi timp. Aceasta înseamnă că efectele lor combinate nu sunt pe deplin realizate. Noua noastră metodă asigură că medicamentele sunt administrate împreună, maximizând impactul lor terapeutic şi minimizând toxicitatea”, a precizat acesta.
Grupul de cercetători a dezvoltat nanoparticule, care se dizolvă în apă şi dioxid de carbon în decurs de o lună, pentru a încapsula două medicamente diferite împotriva cancerului.
Aceste nanoparticule sunt ghidate către tumori prin ţintirea P-selectinei, o proteină prezentă pe celulele canceroase, precum şi pe noile vase de sânge formate de celulele canceroase pentru a le furniza nutrienţi şi oxigen.
Odată ajunse acolo, nanoparticulele furnizează inhibitori aprobaţi, utilizaţi pentru tratarea cancerului de piele (BRAF şi MEK) sau inhibitori pentru cancerul de sân (PARP şi PD-L1).
Administrarea simultană a ambelor medicamente este mult mai eficientă decât monoterapia, reducând semnificativ dimensiunea tumorii şi îmbunătăţind durata de viaţă a şoarecilor de laborator.
„Am constatat că perechile de medicamente administrate în acest mod şi-au îmbunătăţit semnificativ efectul terapeutic în cancerele de piele cu mutaţie BRAF şi în cancerele mamare cu mutaţie BRCA şi metastazele lor cerebrale”, a precizat prof. Satchi-Fainaro, explicând că această nouă platformă ar putea fi adaptată în continuare pentru a trata alte tipuri de cancer, cum ar fi glioblastomul şi cancerul pancreatic, şi deschide posibilităţi pentru avansarea terapiei împotriva cancerului.
Cercetătorii au concluzionat că această platformă versatilă poate transporta în organism diverse perechi de medicamente care îşi sporesc reciproc efectele, îmbunătăţind astfel tratamentul pentru tumorile primare şi pentru metastazele care exprimă proteina P-selectin.
Constatările cheie ale studiului:
Testele efectuate atât pe modele 3D de celule canceroase, cât şi pe modele animale au prezentat rezultate promiţătoare:
- Tumorile s-au micşorat semnificativ, prelungind timpul până la progresie de 2,5 ori comparativ cu tratamentele standard.
- Şoarecii trataţi cu nanoparticule au trăit de două ori mai mult decât cei care au primit medicamentele gratuite şi de trei ori mai mult decât şoarecii netrataţi.
- Nanoparticulele au traversat chiar şi bariera hemato-encefalică, tratând eficient metastazele cerebrale fără a afecta ţesutul cerebral sănătos.