Cercetătorii au identificat celule care ar putea avea un rol-cheie în îmbătrânire

Cercetătorii au identificat celule care ar putea avea un rol-cheie în îmbătrânire

O echipă de oameni de ştiinţă de la Institutul Allen din Seattle, Statele Unite, a identificat zeci de tipuri particulare de celule care înregistrează schimbări majore odată cu îmbătrânirea, precum şi o zonă din creier în care apar cele mai multe schimbări asociate îmbătrânirii. Descoperirea ar putea ajuta la dezvoltarea de terapii pentru a încetini sau "controla" procesul îmbătrânirii. 

Noul studiu, finanţat de Institutul Naţional de Sănătate (NIH) din SUA şi publicat săptămâna trecută în "Nature", arată că între tipurile de celule care suferă schimbări majore la nivelul expresiei genelor odată cu îmbătrânirea, majoritatea sunt celule gliale, dar între ele sunt şi alte tipuri, precum macrofage, oligodendrocite sau celule ependimale.

În creierul persoanelor în vârstă, genele asociate cu inflamaţia au activitatea crescută, în timp ce cele legate de structura şi funcţia neuronală au o activitate redusă.

Potrivit studiului, cercetătorii au descoperit o zonă specifică din hipotalamus în care s-a înregistrat atât o scădere a funcţiei neuronale, cât şi o creştere a inflamaţiei. Mai exact, zona cea mai intensă se află lângă cel de-al treilea ventricul, iar tipurile de celule implicate includ tanicite, celule ependimare şi unele categorii de neuroni cu rol în metabolism.

Din această cauză, cercetătorii iau în considerare o posibilă legătură între dietă, factori de stil de viaţă, îmbătrânirea creierului şi schimbări ce pot influenţa predispunerea către tulburări asociate îmbătrânirii creierului.

"Ipoteza noastră este că aceste tipuri de celule devin mai puţin eficiente în integrarea semnalelor din mediul exterior sau din lucrurile pe care le consumăm", afirmă dr. Kelly Jin, cercetător la Institutul Allen pentru Ştiinţa Creierului şi autor principal al studiului.

Cercetătorii consideră că scăderea eficacităţii acestor celule din creier contribuie la îmbătrânirea restului organismului uman.

În cadrul studiului, cercetătorii au utilizat tehnologii de ultimă oră de secvenţiere a ARN-ului celulelor şi de scanare a creierului, pe care le-au folosit pentru a analiza 1,2 milioane de creiere de la şoareci de toate vârstele.

Creierul de şoarece are multe similarităţi cu cel uman în ceea ce priveşte structura, funcţiile, genele şi tipurile de celule.

"Aceste rezultate oferă o hartă foarte detaliată a celulelor din creier cel mai afectate de îmbătrânire", a explicat Richard J. Hodes, directorul Institutului Naţional asupra Îmbătrânirii din cadrul NIH, citat de sciencedaily.com.

Cercetătorii pregătesc deja un nou studiu, în care vor încerca să înţeleagă mai bine zona cea mai importantă asociată îmbătrânirii din hipotalamus.

Potrivit studiului, aceste noi descoperiri pot ajuta la dezvoltarea de noi terapii pentru persoanele în vârstă, care să menţină funcţiile creierului şi să prevină dezvoltarea de boli neurodegenerative.

viewscnt