Un nou studiu oferă o mai bună înţelegere a modului în care creierul reacţionează la leziuni.
Cercetătorii de la Universitatea George Washington (GW) au descoperit că o proteină numită Snail joacă un rol-cheie în coordonarea răspunsului celulelor cerebrale după o leziune.
Studiul, publicat în revista PNAS Nexus, arată că, după o leziune a sistemului nervos central (SNC), un grup de celule localizate începe să producă Snail, un factor de transcripţie sau o proteină care a fost implicată în procesul de reparare.
Cercetătorii de la GW arată că modificarea cantităţii de Snail produsă poate influenţa semnificativ dacă leziunea începe să se vindece eficient sau dacă apar leziuni suplimentare.
„Descoperirile noastre dezvăluie modalităţile complicate prin care creierul răspunde la leziuni", a declarat autorul principal Robert Miller, profesor de cercetare şi prodecan al facultăţii de medicină şi ştiinţe ale sănătăţii la GW.
Potrivit acestuia, snail pare a fi un jucător cheie în coordonarea acestor răspunsuri, deschizând posibilităţi promiţătoare pentru tratamente care pot minimiza daunele şi pot spori recuperarea în urma leziunilor neurologice.
Supraexprimarea in vivo a Snail (roşu) în celulele microglia/macrofage din cortexul lezat. Astrocitele reactive sunt marcate în verde la marginea leziunii. Credit: Universitatea George Washington
Constatări cheie:
Studiul identifică pentru prima dată un grup special de celule de tip microglial care produc Snail. Celulele microgliale se găsesc în sistemul nervos central.
Scăderea cantităţii de Snail produsă după o leziune are ca rezultat inflamaţia şi creşterea morţii celulare. În timpul acestui proces, leziunea se înrăutăţeşte, nu se ameliorează, şi există mai puţine conexiuni sau sinapse între celulele creierului.
În schimb, atunci când nivelurile de Snail sunt crescute, rezultatul leziunilor cerebrale se îmbunătăţeşte - ceea ce sugerează că această proteină poate ajuta la limitarea răspândirii leziunilor induse de leziuni.
Cercetarea ridică întrebări cu privire la posibilitatea ca un medicament experimental care afectează producţia de Snail să poată fi folosit pentru a limita daunele suferite după ce cineva suferă un accident vascular cerebral sau a fost rănit într-un accident, spune Miller.
Trebuie efectuate studii suplimentare pentru a demonstra că creşterea producţiei de Snail ar putea limita leziunile sau chiar promova vindecarea creierului.
Echipa de la GW intenţioneaz să studieze reglarea Snail în boli precum scleroza multiplă.
Scleroza multiplă este o boală care duce la deteriorarea mielinei, stratul protector care izolează fibrele nervoase din creier.
Dacă medicamentele care vizează Snail ar putea fi folosite pentru a opri această deteriorare, multe dintre simptomele viitoare ale acestei boli ar putea fi atenuate, spune el.
Cu toate acestea, cercetătorii mai au de lucrat ani de zile înainte ca noile medicamente care vizează Snail să poată fi testate în cadrul unor studii clinice.
În cele din urmă, răsplata ar putea fi reprezentată de medicamente care pot duce la o vindecare accelerată a leziunilor provocate de accidentul vascular cerebral, a rănilor la cap şi chiar a bolilor neurodegenerative precum demenţa.