Noi descoperiri ar putea ajuta la identificarea pacienţilor cu cancer de sân, ovarian, pancreatic sau de prostată care pot beneficia de terapii ţintite. Oamenii de ştiinţă au caracterizat rolul a mii de mutaţii în gena asociată cancerului BRCA2, descoperiri care ar putea ajuta indivizii îngrijoraţi cu privire la riscul lor de cancer sau la orientarea medicilor către tratamente mai bune şi mai bine ţintite, conform unui studiu publicat miercuri.
Mutaţiile dăunătoare apărute în cadrul BRCA2 - o genă responsabilă de repararea ADN-ului deteriorat - amplifică în mod semnificativ riscul de cancer de sânr, ovarian, de prostată şi pancreatic.
Aproximativ 45% dintre femeile care moştenesc o mutaţie dăunătoare în gena BRCA2 vor dezvolta cancer de sân până la vârsta de 70 de ani. Însă nu toate mutaţiile genei sunt dăunătoare, iar multe sunt atât de rare încât medicii nu ştiu dacă prezintă sau nu un risc.
Rezultatele unui studiu internaţional, condus de cercetători de la Centrul de cancer Mayo Clinic Comprehensive avansează semnificativ înţelegerea alterărilor genetice ale genei BRCA2, un actor cheie în riscul ereditar de cancer (moştenit).
Întrucât gena BRCA2 este atât de mare, echipa s-a concentrat asupra tuturor variantelor posibile dintr-o parte esenţială a genei, responsabilă de recunoaşterea şi legarea de ADN. În total, ei au examinat 7.000 de variante.
Cercetătorii au finalizat o evaluare funcţională cuprinzătoare a tuturor variantelor posibile din domeniul principal de legare a ADN-ului din BRCA2, ceea ce a dus la clasificarea clinică a 91% din variantele cu semnificaţie incertă (VUS) din această parte a genei.
Această descoperire îmbunătăţeşte dramatic acurateţea testelor genetice şi va permite profesioniştilor din domeniul sănătăţii să ofere evaluări mai precise ale riscului de cancer şi planuri de tratament personalizate pentru persoanele purtătoare ale acestor variante.
Studiul, publicat miercuri în revista Nature, a utilizat tehnologia de editare genetică CRISPR-Cas9 pentru a analiza impactul funcţional al celor aproape 7.000 de variante BRCA2, identificându-le definitiv pe cele care cresc riscul de cancer şi pe cele care nu.
Pentru studiul lor, cercetătorii s-au concentrat pe mii de aşa-numite „variante cu semnificaţie incertă", care apar la testele genetice, dar care nu au fost deocamdată caracterizate, pacienţii şi medicii fiind astfel nesiguri cu privire la riscul lor şi la ceea ce ar trebui făcut în continuare.
Oamenii de ştiinţă au utilizat apoi instrumentul de editare a genelor CRISPR pentru a introduce mii de variante ale genei BRCA2 în celule umane în vase de laborator şi au numărat câte dintre celule au murit, un indiciu că mutaţia era dăunătoare.
După ce au identificat funcţia variantelor, ei au introdus datele în modelele existente utilizate de geneticieni şi de patologi pentru a clasifica riscul de îmbolnăvire al pacienţilor în funcţie de anumite variante BRCA.
Oamenii de ştiinţă au reuşit astfel să clasifice 91% dintre toate variantele din această parte esenţială a genei, identificându-le drept patogene, probabil patogene, probabil benigne sau benigne. Au rămas doar câteva sute în categoria „variante cu semnificaţie incertă".
Aceste noi informaţii vor elimina o mare parte din incertitudinea din jurul variantele cu semnificaţie incertă, permiţând luarea unor decizii mai informate cu privire la screeningul cancerului, măsurile preventive şi strategiile de tratament.
„Această cercetare este un progres major în înţelegerea rolului multor variante BRCA2 în predispoziţia la cancer”, a declarat miercuri Fergus Couch, profesor de cercetare medicală la Mayo Clinic, într-un comunicat.
„Până în prezent, pacienţii purtători de variante cu semnificaţie incertă îşi făceau adesea griji dacă vor dezvolta cancer, dar acum, odată cu clasificarea acestor variante, putem să oferim o imagine mai clară a riscului de cancer şi să adaptăm în consecinţă atât strategiile de prevenire, cât şi tratamentul cancerului de sân”, a adăugat cercetătorul.
Descoperirile au implicaţii imediate pentru laboratoarele de testare genetică şi profesioniştii din domeniul sănătăţii, ajutându-i să ofere o îngrijire mai precisă şi mai personalizată pacienţilor cu variante cu semnificaţie incertă.
Companiile de testare genetică îşi actualizează frecvent rapoartele de testare atunci când devin disponibile noi informaţii, iar cercetătorii speră că studiul va oferi răspunsuri unor pacienţi cu privire la caracterul inofensiv sau potenţial periculos al mutaţiilor lor.
Noile date vor fi cel mai probabil revizuite de un grup de experţi, care va analiza toate dovezile pentru fiecare variantă şi va decide dacă este de acord cu aceste concluzii formulate în studiu, a notat cercetătorul.
Multe persoane ce prezintă variantele cu semnificaţie incertă vor putea fi notificate cu privire la reclasificarea VUS, după ce grupul de experţi ClinVar BRCA1/2 şi laboratoarele de testare vor utiliza noile informaţii în rapoartele şi actualizările testelor. În plus, această nouă perspectivă va ajuta la identificarea pacienţilor cu cancer de sân, ovarian, pancreatic sau de prostată care ar putea beneficia de terapii ţintite, cum ar fi inhibitorii PARP.
„Avem acum un catalog al tuturor variantelor cu semnificaţie incertă posibile în această parte a BRCA2, care poate fi utilizat pentru a ghida îngrijirea clinică”, a menţionat dr. Couch.
Cercetătorii spun că această cercetare pune bazele unor studii viitoare de caracterizare şi clasificare a tuturor variantelor BRCA2 în diverse populaţii şi tipuri de cancer, îmbunătăţind evaluarea riscurilor pentru toate persoanele la risc.
Noile descoperiri ar putea oferi răspunsuri pentru multe persoane care se întreabă dacă mutaţia lor s-ar putea dovedi mortală sau ar justifica o intervenţie preventivă, cum ar fi o mastectomie.
Pe lângă faptul că îi ajută pe pacienţi să aibă o idee mai bună despre riscul lor de cancer, medicii ar putea folosi rezultatele pentru a stabili dacă unii pacienţi cu cancere determinate de BRCA2 ar putea beneficia de terapii ţintite, cum ar fi inhibitorii PARP, care funcţionează bine la purtătorii mutaţiilor BRCA.