O formă deosebit de agresivă de cancer infantil care se formează în ţesutul muscular ar putea avea la orizont o nouă opţiune de tratament. Oamenii de ştiinţă au reuşit să transforme celule de rabdomiosarcom în celule musculare normale şi sănătoase.
Este o descoperire care ar putea duce la dezvoltarea unor noi terapii pentru acest cancer agresiv şi la descoperiri similare pentru alte tipuri de cancer uman.
„Celulele se transformă literalmente în muşchi", spune specialistul american în biologie moleculară, Christopher Vakoc, de la laboratorul Cold Spring Harbor, din New York, într-un comunicat al universităţii.
„Tumora îşi pierde toate atributele de cancer. Ele trec de la o celulă care vrea doar să producă mai mult din ea însăşi la celule dedicate contracţiei musculare. Pentru că toată energia şi resursele sale sunt acum dedicate contracţiei, nu se mai poate întoarce la starea de multiplicare canceroasă", explică cercetătorul.
O diagramă care ilustrează transformarea rabdomiosarcomului în celule musculare. Celulele diferenţiate prezintă atributele celulelor musculare normale, inclusiv o nouă formă alungită. (Laboratorul Vakoc/Cold Spring Harbor Laboratory)
Cancerul apare atunci când celulele din diferite părţi ale corpului suferă mutaţii. Rabdomiosarcomul este un tip de cancer care se întâlneşte cel mai des la copii şi adolescenţi. De obicei, debutează în muşchiul scheletic, atunci când celulele de acolo suferă mutaţii şi încep să se înmulţească şi să pună stăpânire pe corp.
Rabdomiosarcomul este agresiv şi adesea mortal; ratele de supravieţuire pentru grupul de risc intermediar (cancer de gradul 2) sunt cuprinse între 50 şi 70 la sută.
O opţiune de tratament care s-a dovedit a fi promiţătoare se numeşte terapie de diferenţiere.
Aceasta a apărut atunci când oamenii de ştiinţă au observat că celulele leucemice nu sunt pe deplin mature, asemănătoare celulelor stem nediferenţiate care nu s-au dezvoltat încă pe deplin într-un anumit tip de celule.
Terapia de diferenţiere forţează aceste celule să îşi continue dezvoltarea şi să se diferenţieze în tipuri de celule mature specifice.
În cadrul unor cercetări anterioare, Vakoc şi echipa sa au inversat în mod eficient mutaţia celulelor canceroase care apar în sarcomul Ewing, un alt cancer infantil care apare de obicei în oase.
Cercetătorii au vrut să vadă dacă pot repeta acest succes şi în cazul rabdomiosarcomului, pentru care se credea că terapia de diferenţiere va fi la zeci de ani distanţă.
Ei au folosit o tehnică de screening genetic pentru a restrânge numărul de gene care ar putea forţa genele rabdomiosarcomului să îşi continue dezvoltarea în celule musculare.
Cercetătorii au găsit răspunsul într-o proteină numită factor de transcripţie nucleară Y (NF-Y).
Celulele de rabdomiosarcom produc o proteină numită PAX3-FOXO1, care conduce proliferarea cancerului şi de care acesta este dependent.
Echipa a descoperit că eliminarea NF-Y inactivează PAX3-FOXO1, ceea ce, la rândul său, forţează celulele să îşi continue dezvoltarea, diferenţiindu-se în celule musculare mature, fără niciun semn de activitate canceroasă.
Acest lucru, spun cei din echipa de cercetare, este un pas cheie în dezvoltarea terapiei de diferenţiere pentru rabdomiosarcom şi ar putea accelera termenul pentru care sunt aşteptate astfel de tratamente.
Autorii acestui studiu spun că tehnica lor, demonstrată acum pe două tipuri diferite de sarcom, ar putea fi aplicabilă şi altor sarcoame şi tipuri de cancer, deoarece le oferă oamenilor de ştiinţă instrumentele necesare pentru a descoperi cum să determine celulele canceroase să se diferenţieze în celule sănătoase.
„Fiecare medicament de succes are o poveste de origine", spune Vakoc. „Iar cercetările de acest gen reprezintă solul din care se nasc noile medicamente", a adăugat el.
Cercetarea a fost publicată luni în Proceedings of the National Academy of Sciences - PNAS.
Foto articol: Celule de rabdomiosarcom (RMS) care s-au transformat în celule musculare. (Laboratorul Vakoc/laboratorul Cold Spring Harbor)