Cercetătorii din SUA au dezvoltat o aplicaţie pentru telefon care controlează pompa de insulină la pacienţii cu diabet

Cercetătorii din SUA au dezvoltat o aplicaţie pentru telefon care controlează pompa de insulină la pacienţii cu diabet

O echipă de cercetători americani a conceput o metodă prin care o aplicaţie pentru smartphone acţionează automat pompa de insulină la pacienţii cu diabet zaharat de tip 1, în funcţie de nivelul glicemiei citit la fiecare 5 minute de un senzor, arată un studiu prezentat în publicaţia "Diabetes, Technology & Therapeutics".

Noua aplicaţie a fost testată cu ajutorul a şase adulţi cu diabet zaharat de tip 1, pe baza reglementărilor autorităţii de reglementare în domeniul medicamentelor din SUA (FDA).

”Aceştia sunt paşi mărunţi care vor permite tehnologiei să fie parte a dispozitivelor portabile, pentru ca pacienţii să îşi poată gestiona diabetul fără să mai fie nevoiţi să scoată o pompă de insulină sau un senzor în public. Te poţi uita la un ecran şi nimeni să nu ştie că ai diabet”, a spus autorul principal al studiului, Eyal Dassau de la Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences, Cambridge, Massachusetts, citat de Reuters.

Pompele actuale pot păstra un flux constant de insulină, ce poate fi modulat de utilizator prin apăsarea unui buton dacă fluctuează nivelul de glucoză, dar acestea nu pot fi considerate dispozitive ”inteligente”.

Însă dispozitivele actuale nu pot măsura glucoza la fiecare cinci minute cu ajutorul unui senzor.

În timpul studiului de 48 de ore, pacienţii au făcut plimbări lungi fără a alerta aplicaţia şi au consumat cantităţi semnificative de carbohidraţi. De fapt, fiecare masă a fost luată la un restaurant şi cina a inclus îngheţată.

În ciuda provocărilor legate de noul sistem, cercetătorii au observat o creştere a perioadei de menţinere a glicemiei la un nivel sigur şi o reducere semnificativă a perioadelor în care nivelul glicemiei este prea scăzut.

Niciunul din cei şase pacienţi nu a înregistrat un nivel prea ridicat al glicemiei, chiar şi cu mese cu nivel ridicat de carbohidraţi, iar incidenţa hipoglicemiei a fost redusă.

viewscnt