Cercetătorii explorează noi tratamente pentru a gestiona lupusul - o boală care determină sistemul imunitar al organismului să atace în mod eronat propriile ţesuturi şi organe sănătoase. Lupusul cauzează dureri cronice, oboseală şi posibile leziuni ale organelor şi reprezintă o provocare pentru cercetătorii care încearcă să găsească tratamente mai bune.
Cercetătorii americani de la Virginia Tech explorează o abordare care utilizează molecule asemănătoare ADN-ului ce imită ADN-ul bacterian şi au potenţialul de a atenua simptomele lupusului, fapt testat în testele preclinice pe şoareci.
Echipa s-a concentrat pe o moleculă sintetică, asemănătoare ADN-ului, concepută pentru a imita modelele găsite în ADN-ul bacterian, numită CpG oligodeoxinucleotidă (CpG ODN).
Cercetătorii au testat această teorie în culturi de celule, descoperind că CpG ODN funcţionează printr-un mecanism similar cu cel al ADN-ului bacterian, dar cu un efect mai pronunţat asupra creşterii imunosupresiei, care este esenţială pentru tratamentul lupusului.
„Cu alte cuvinte, CpGODN ar putea fi chiar mai bun decât ADN-ul bacterian în atenuarea lupusului", spun cercetătorii.
Ei intenţionează să vadă acum dacă aceste molecule pot ajuta la reducerea simptomelor lupusului în condiţii de siguranţă.
Cercetarea ar putea conduce la tratamente noi, mai puţin invazive, care utilizează răspunsurile imunitare naturale ale organismului pentru a gestiona boli autoimune precum lupusul.
Lupusul este de obicei tratat cu o combinaţie de medicamente antiinflamatoare şi imunosupresoare şi schimbări ale stilului de viaţă pentru a gestiona oboseala, durerea cronică, erupţiile cutanate şi febra.