Compania lui Elon Musk anunţă că începe studiile la om cu un implant cerebral şi un braţ robotic

Compania lui Elon Musk anunţă că începe studiile la om cu un implant cerebral şi un braţ robotic

Compania americană în domeniul tehnologiei creierului, Neuralink, a declarat luni că a primit aprobarea de a lansa un nou studiu de fezabilitate în Statele Unite care utilizează implantul său cerebral şi un braţ robotic experimental.

Startup-ul lui Elon Musk desfăşoară în prezent studiul Prime, care vizează evaluarea siguranţei interfeţei wireless creier-computer şi a robotului său chirurgical. Acesta evaluează efectul iniţial al implantului la pacienţii cu paralizie, pentru a controla dispozitive externe cu ajutorul gândului.

Compania intenţionează să înroleze participanţii la studiul de fezabilitate în studiul în curs de desfăşurare, a precizat aceasta într-o postare pe platforma X de social media.

 „Suntem încântaţi să anunţăm aprobarea şi lansarea unui nou studiu de fezabilitate pentru extinderea controlului BCI (n.r. interfaţă computer-creier) cu ajutorul implantului N1 la un braţ robotic experimental. Acesta este un prim pas important spre restabilirea nu numai a libertăţii digitale, ci şi a libertăţii fizice. Mai multe informaţii urmează să apară, dar studiul CONVOY va permite înscrierea participanţilor de la studiul PRIME, aflat în curs de desfăşurare", a scris compania pe X.

Săptămâna trecută, compania americană a primit aprobarea autorităţii de reglementare în domeniul sănătăţii din Canada de a lansa un studiu pentru testarea cipului său cerebral în această ţară.

Neurochirurgii canadieni în parteneriat cu startup-ul american au primit aprobarea autorităţii canadiene de reglementare, Health Canada, pentru a recruta în cadrul studiului şase pacienţi cu paralizie.

Fondată în 2016 de către Musk şi un grup de ingineri, compania americană are în dezvoltare o interfaţă de cipuri cerebrale care poate fi implantată în craniu, şi despre care spune că ar putea ajuta în cele din urmă pacienţii cu handicap să se mişte şi să comunice din nou, precum şi să îşi recapete vederea.

În prezent, compania lui Musk lucrează la măsuri de reducere a riscurilor pentru pacienţi, precum reducerea concentraţiei de dioxid de carbon din sânge şi intervenţii de „sculptare a craniului”, pentru a pune implantul mai aproape de creier şi a reduce tensiunea asociată implantului.

Neuralink foloseşte un robot pentru a plasa chirurgical un implant de interfaţă creier-computer (BCI) într-o regiune a creierului care controlează intenţia de mişcare.

În ianuarie, Neuralink a implantat dispozitivul în creierul primului său pacient. Dispozitivul i-a permis acestuia să joace jocuri video, să navigheze pe internet şi să mişte un cursor pe laptop doar cu ajutorul minţii, potrivit postărilor de pe blogul companiei şi filmuleţelor postate online.

În August anul acesta, compania anunţat că şi cel de-al doilea implant funcţionează bine, după implantare.

Omul de afaceri Elon Musk şi-a propus să revoluţioneze medicina, prin tehnologii noi care să ducă la vindecarea unor boli fără leac.

Compania speră să folosească microcipurile sale pentru creier pentru a trata afecţiuni precum paralizia şi orbirea şi pentru a ajuta anumite persoane cu handicap să utilizeze computerele şi tehnologia mobilă.

Musk a declarat anterior că primele două aplicaţii umane vizate de dispozitivul Neuralink vor fi în restabilirea vederii şi mişcarea muşchilor la persoanele cu leziuni ale măduvei spinării.

viewscnt