Un studiu de amploare realizat în Australia pe o perioadă de patru ani arată că nu există nicio dovadă că pacienţii care suferă de boli cronice suportă mai uşor durerile dacă ar consuma canabis, în ciuda opiniilor larg răspândite pe această temă, relatează medicalnewstoday.com.
Dimpotrivă, consumul de canabis înrăutăţeşte simptomele în loc să le atenueze, sugerează studiul.
În prezent, tot mai mulţi pacienţi au acces la opiacee pe bază de prescripţie, mai ales în America de Nord, ceea ce reprezintă un adevărat fenomen privind sănătatea publică mondială.
Din cauza efectului de dependenţă generat de consumul de opiacee, tot mai mulţi pacienţi preferă consumul de marijuana, sau canabis, considerată o alternativă mai puţin nocivă.
În Statele Unite, consumul de marijuana în scop medical este justificat în primul rând de apariţia unor dureri cronice.
Mai mult, unii experţi consideră că folosirea canabisului în scop medical ar putea reduce consumul de alte medicamente sau opiacee folosite pentru calmarea durerilor, deşi există puţine dovezi în acest sens.
Studiul realizat în Australia, denumit “Pain and Opioids IN Treatment” (Tratamente pentru durere pe bază de opioide), a fost realizat într-o perioadă de patru ani pe 1.500 de pacienţi cu dureri cronice, dar care nu sunt bolnavi de cancer.
Studiul a fost publicat în Lancet Public Health, şeful echipei de cercetători fiind doctorul Gabrielle Campbell de la Centrul de Cercetare în Domeniul Drogurilor şi Alcoolului al Universităţii New South Wales din Sydney, Australia.
Cercetătorii au studiat efectul consumului de canabis asupra pacienţilor care suferă de boli cronice timp de patru ani şi au ajuns la concluzia că “nu există nicio dovadă că cei care consumă canabis îşi îmbunătăţesc situaţia”.
Potrivit studiului, nu există nicio legătură între consumul de canabis şi calmarea durerilor sau frecvenţa apariţiei durerilor.
Dimpotrivă, cercetătorii au descoperit un efect contrar. “Persoanele care au consumat canabis au înregistrat dureri mai mari şi o eficienţă mai scăzută în suportarea durerilor”, însă cu toate acestea “au susţinut că au sesizat beneficii în urma consumului de canabis”.
Studiul vine într-un context în care legalizarea consumului de canabis, cel puţin în scop medical, se răspândeşte pe plan mondial.
Recent, Marea Britanie a făcut încă un pas spre legalizarea canabisului folosit în scopuri medicale, după ce un raport oficial a concluzionat că o astfel de măsură ar aduce beneficii pacienţilor.
Luna trecută, Canada a devenit a doua ţară din lume care a legalizat complet consumul de marijuana, după 90 de ani de interdicţie. De asemenea, în alte ţări precum Germania, Italia şi Danemarca, canabisul poate fi achiziţionat legal pe bază de prescripţie medicală.