O cercetare a descoperit mecanismele de răspuns ale sistemului imunitar de lungă durată în cancer şi boli cronice. Descoperirea privind mecanismele care permit sistemului imunitar să menţină o protecţie pe termen lung ar putea revoluţiona tratamentul bolilor cronice şi al cancerului.
Bolile prelungite precum cancerul şi infecţiile cronice lasă adesea sistemul imunitar într-o stare de epuizare, în care apărătorii săi de primă linie - celulele T - îşi pierd capacitatea de a funcţiona eficient.
O cercetare, condusă de Institutul Peter Doherty pentru Infecţii şi Imunitate şi de Centrul de Cancer Peter MacCallum, din Australia, a identificat un tip rar de celule imunitare, numite celule T stem-like, care deţine cheia menţinerii unor răspunsuri imunitare puternice, pe termen lung.
Publicat în revista Science Immunology, pe 31 ianuarie, studiul a arătat că rezistenţa acestor celule T stem-like este alimentată de o proteină numită ID3, exprimată de o genă cu acelaşi nume. Aceste celule T ID3+ au o capacitate unică de a se autoreînnoi şi de a rezista epuizării, ceea ce le conferă puterea de a susţine răspunsuri imunitare mult mai de durată decât alte celule T care nu exprimă ID3.
Catarina Gago da Graça, de la Universitatea din Melbourne, doctorandă la Institutul Doherty, spune că cercetarea evidenţiază modul în care celulele T ID3+ deţin cheia pentru depăşirea uneia dintre cele mai mari provocări în tratarea bolilor cronice - epuizarea sistemului imunitar.
„Celulele T ID3+ au capacitatea remarcabilă de a rezista epuizării şi de a menţine un răspuns imunitar puternic în timp, ceea ce le face deosebit de eficiente în faţa infecţiilor cronice sau a cancerului”, a declarat Gago da Graça, coautoare a studiului, într-un comunicat al Institutului.
Cercetarea a constatat, de asemenea, că anumite semnale din organism ar putea creşte numărul de celule T ID3+, deschizând calea pentru tratamente îmbunătăţite precum terapia cu celule CAR T. Î
n timp ce terapia CAR T a transformat tratarea anumitor tipuri de cancer, eficacitatea sa poate scădea în timp din cauza epuizării celulelor T.
Profesorul Ricky Johnstone, director executiv de cercetare a cancerului la Institutul Peter Mac şi coautor principal al studiului, a explicat că îmbunătăţirea activităţii ID3 ar putea consolida rezistenţa acestor celule, făcând terapiile mai eficiente şi de lungă durată.
„Am descoperit că formarea celulelor T ID3+ ar putea fi promovată de indicii inflamatorii specifice, oferind potenţial noi strategii de creştere a numărului de celule imunitare care excelează în combaterea cancerului la pacienţi”, a declarat cercetătorul.
Acest lucru ar putea duce la tratamente mai bune pentru pacienţii cu cancer şi la îmbunătăţirea rezultatelor imunoterapiei clinice, spun autorii studiului.
Descoperirile ar putea duce la progrese în tratamentele de imunoterapie şi la dezvoltarea de vaccinuri care oferă protecţie de lungă durată.
„Celulele imunitare epuizate rămân una dintre cele mai mari provocări în tratarea bolilor cronice”, a adăugat dr. Daniel Utzschneider de la Universitatea din Melbourne , şef de laborator la Institutul Doherty.
„Această cercetare. o colaborare între Institutele Doherty, Peter Mac, Universitatea La Trobe, Universitatea Northwestern (STatele Unite), Institutul american pentru cercetarea cancerului Olivia Newton-John, Universitatea din Birmingham (Regatul Unit) şi Universitatea din Melbourn, oferă o foaie de parcurs pentru modul în care am putea revigora sistemul imunitar pentru a îmbunătăţi rezultatele de sănătate pentru persoanele care trăiesc cu cancer sau infecţii cronice precum HIV sau hepatita B şi C, datorită acestor celule T de tip stem, puterea secretă a sistemului imunitar”, a precizat cercetătorul.