Consumul de canabis poate creşte riscul de depresie şi suicid, arată un nou studiu internaţional

Consumul de canabis poate creşte riscul de depresie şi suicid, arată un nou studiu internaţional

Consumul de canabis este asociat cu un risc mult mai mare de depresie şi suicid la maturitate, arată rezultatele unui nou studiu realizat în Marea Britanie, Statele Unite şi Canada. 

Canabisul este cel mai comun drog recreaţional în rândul adolescenţilor din statele dezvoltate. În Canada, 20,6% dintre tinerii cu vârste între 15 şi 19 ani au consumat canabis anul trecut, în timp ce în Marea Britanie 4% dintre adolescenţii cu vârsta cuprinsă între 11 şi 15 ani au consumat cannabis în ultima lună.

Cercetătorii s-au concentrat până acum în special asupra rolului consumului de cannabis în dezvoltarea psihozei şi au acordat mai puţină atenţie posibilei asocieri între consumul de cannabis şi un risc crescut şi afecţiuni comune ale sănătăţii mintale, cum ar fi depresia şi anxietatea.

Din acest motiv, cercetătorii de la McGill University, Canada, şi de la Universitatea Oxford, Marea Britanie, au efectuat o recenzie sistematică a celor mai bune dovezi şi au analizat 23.317 de persoane (din 11 studii internaţionale) pentru a vedea dacă consumul de cannabis de către tineri este asociat cu depresia, anxietatea şi suicidul la maturitatea timpurie.

În urma cercetării, ei au descoperit asocierea dintre consumul de canabis printre adolescenţi şi un risc semnificativ mai crescut de depresie şi suicid la maturitate.

În timp ce riscul la nivel individual este considerat modest, consumarea pe scară largă a drogului de către persoane tinere face riscul mult mai serios.

Riscul la nivelul populaţiei analizate a fost de circa 7%, ceea ce se traduce în mai mult de 400.000 de cazuri de depresie la adolescenţi, atribuibile expunerii la canabis, doar în Statele Unite, 25.000 în Canada şi aproximativ 600.000 în Marea Britanie.

În timp ce legătura dintre canabis şi reglarea stării emoţionale a fost studiată intens în studii preclinice, a existat o lipsă în studiile clinice referitoare la evaluarea sistematică a legăturii dintre consumul canabisului de către adolescenţi şi riscul de depresie şi comportament suicidal la maturitatea timpurie. Studiul s-a concentrat pe umplerea acestei lipse, ajutând profesioniştii în sănătate mintală şi părinţii să perceapă această problemă mai bine”, a declarat dr. Gabriella Gobii, profesoară la Departmentul de Psihiatrie al McGill University, citată de sciencedialy.com.

Am cercetat efectele canabisului din cauză că este atât de comun consumul de către adolescenţi, dar efectele pe termen lung sunt încă slab înţelese. Am ales cu atenţie cele mai bune studii efectuate din 1993 până acum, doar pe cele relevante metodologic, pentru a scoate din ecuaţie factori de confuzie importanţi, cum ar fi depresia premorbidă”, a precizat, la rândul său şi Andrea Cipriani, profesor de psihiatrie la University of Oxford coautor al studiului.

"Descoperirile noastre despre depresie şi suicid sunt foarte relevante pentru practica clinică şi sănătatea publică. Consumul regulat în timpul adolescenţei este asociat cu rezultate mai scăzute la şcoală, dependenţă, psihoză şi un declin neuropsihologic, cât şi probleme respiratorii ce sunt asociate cu fumatul", a completat profesorul.

Ingredientul activ din canabis, THC, mediază majoritatea efectelor psihoactive şi legate de starea emoţională şi, de asemenea, are proprietăţii ce cauzează dependenţă.

Studii preclinice din laborator ce au implicat animale au raportat o asociere între expunerea în timpul adolescenţei la canabinoide şi simptomele depresive la începutul maturităţii.

Canabisul poate afecta neurodezvoltarea psihologică (cortexul frontal şi sistemul limfatic) a creierului adolescenţilor, spun cercetătorii. 

viewscnt