Consumul de carne roşie şi procesată nu ar fi dăunător sănătaţii, susţine un nou studiu care stârneşte controverse în SUA

Consumul de carne roşie şi procesată nu ar fi dăunător sănătaţii, susţine un nou studiu care stârneşte controverse în SUA

Reducerea consumului de carne roşie şi carne procesată nu aduce beneficii semnificative pentru sănătate, arată un nou studiu internaţional care a analizat date privind milioane de oameni.

Noul studiu contrazice sfaturile dietetice ale agenţiilor internaţionale de sănătate şi concluziile altor cercetări, dar este criticat de unii experţi în sănătate.

Majoritatea oamenilor pot continua să mănânce carne roşie şi procesată la consumul mediu actual, de obicei de trei sau patru ori pe săptămână pentru adulţii din America de Nord şi Europa, au spus autorii studiului, care au făcut, de asemenea, noi recomandări pe baza analizei.

"Pe baza cercetărilor, nu putem spune cu vreo certitudine că consumul de carne roşie sau prelucrată provoacă cancer, diabet sau boli de inimă”, a spus Bradley Johnson, profesor asociat la Universitatea Dalhousie din Canada, care a condus revizuirea publicată în jurnalul "Annals of Internal Medicine".

Cu toate acestea un grup de medici de la Harvard, Yale, Stanford şi din alte părţi, inclusiv unul dintre autorii studiului, a solicitat într-o scrisoare adresată editorilor publicaţiei " să retragă lucrarea de la publicare” în aşteptarea unei revizuiri ulterioare şi a spus că orientările trasate de noua cercetare ar fi iresponsabile deoarece ar putea duce la un consum crescut de carne roşie şi prelucrată.

O declaraţie pregătită pentru publicare de către specialiştii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, remisă către Reuters de către dr. Frank Hu, preşedinte al Departamentului de Nutriţie afirmă că "din punct de vedere al sănătăţii publice, este iresponsabil şi lipsit de etică emiterea de orientări dietetice echivalente cu promovarea consumului de carne, chiar dacă există încă o anumită incertitudine cu privire la puterea dovezilor care atestă că acestea ar fi dăunătoare".

La rândul său dr. David Katz, director al Yale-Griffin Prevention Research Center de la Şcoala de Medicină a Universităţii Yale, a menţionat "îngrijorări grave cu privire la potenţialul de deteriorare a înţelegerii publice şi a sănătăţii publice”, cauzate de noua cercetare.

De asemenea, Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului parte a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului (WCRF) susţin că atâtcarnea roşie şi cât şi cea procesată pot cauza cancer.

Mai mult chiar WCRF sfătuieşte populaţia să mănânce doar "cantităţi moderate” de carne roşie, precum carnea de vită, carnea de porc sau miel - cu o limită superioară de 500 de grame de carne gătită pe săptămână sau şi mai puţin "dacă se poate".

Pentru noua analiză, cercetătorii din Canada, Spania şi Polonia au efectuat o serie de analize atât ale unor studii controlate, cât şi ale unor studii observaţionale, anterioare,ce vizau aspectul posibil al impactului asupra sănătăţii a consumului de carne roşie şi procesată.

Printre studiile controlate selectate pentru analiză, care au inclus în jur de 54.000 de persoane, cercetătorii nu au găsit nicio legătură semnificativă statistic între consumul de carne şi riscul de boli de inimă, diabet sau cancer.

Printre studiile observaţionale, care au acoperit milioane de oameni, au găsit "o reducere foarte mică a riscului” la cei care mâncau trei porţii sau mai puţine de carne roşie sau procesată pe săptămână, dar au spus că această asociaţie era "foarte incertă”.

"Recomandarea noastră de bază ... este ca pentru majoritatea oamenilor, dar nu pentru toată lumea, continuarea consumului lor de carne roşie şi procesată este cea mai bună abordare", a mai spus Johnson.

Unii experţi neimplicaţi direct în noua cercetare au spus că lucrarea a fost o analiză cuprinzătoare şi bine realizată a dovezilor disponibile privind consumul de carne şi sănătatea umană.

"Sper că acest studiu va ajuta la eliminarea impresiei incorecte că unele produse din carne sunt la fel de cancerigene ca fumul de ţigară şi va descuraja titlurile dramatice ale presei care susţine că "slănina ne omoară ", a spus la rândul său şi Ian Johnson, un expert în nutriţie la British Quadram Institute of Bioscience.

viewscnt