Un alt beneficiu al unei diete care conţine cantităţi mari de cereale integrale poate fi un risc mai mic de cancer de ficat, sugerează un nou studiu realizat în Statele Unite.
Analiza datelor provenind de la mai mult de 125.000 de bărbaţi şi femei urmăriţi, în medie, timp de 24 de ani a constatat că cei care au consumat cel mai mult cereale integrale au avut cu aproape 40% mai puţine riscuri de a dezvolta cancer de ficat comparativ cu cei care au mâncat mai puţine alimente de acest tip.
Participanţi au completat descrieri detaliate ale dietelor lor aproximativ o dată la patru ani.
Au fost doar 141 de cazuri de cancer de ficat în grupul de studiu şi este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina de ce cerealele integrale ar putea funţiona ca un protector al ficatului, susţin autorii.
Numărul scăzut de cazuri este datorat în primul rând incidenţei foarte scăzute a cancerului de ficat în Statele Unite (mai puţin de 5 la 100.000 de persoane), deşi s-a constatat o creştere rapidă în ultimele decenii.
Deşi mortal, cancerul de ficat este relativ rar în SUA, a declarat pentru Reuters autorul studiului, dr. Xuehong Zhang de la Harvard Medical School and Brigham and Women's Hospital din Boston.
Cercetătorii au presupus că cerealele integrale ar putea proteja şi împotriva cancerului de ficat, deoarece acestea au dovedit că pot reduce o serie de factori de risc cunoscuţi pentru boală.
Până în prezent, consumul de cereale integrale şi fibre dietetice, în special de fibre de cereale, a fost asociat cu un risc mai mic de obezitate, diabet zaharat de tip 2 şi boli hepatice nealcoolice grase, cunoscute ca factori care predispun la cancerul de ficat.
În plus, consumul de cereale integrale şi fibre dietetice poate îmbunătăţi integritatea intestinală şi poate modifica pozitiv compoziţia microbiotei, conducând astfel la creşterea producţiei de metaboliţi ai microbiotei, inclusiv de acizi graşi cu catenă scurtă, indică autorii cercetării.
Cercetătorii au împărţit participanţii în cinci grupe, pe baza aportului lor mediu de cereale integrale, precum şi a felurilor de cereale integrale - tărâţe şi germeni. De asemenea, au analizat fibrele dietetice totale din cereale, fructe şi legume.
După ce au fost eliminaţi factori precum vârsta, IMC, activitatea fizică, fumatul, diabetul de tip 2, consumul de alcool şi utilizarea aspirinei, concluziile cercetării au stabilit că participanţii care au consumat cel puţin 33,28 g / zi de cereale integrale au avut un risc cu 37% mai scăzut de a dezvolta cancer la ficat.
Riscul de cancer de ficat a fost mai redus în rândul celor care au mâncat cele mai multe tărâţe, dar nu şi în cazul celor care au consumat mai mulţi germeni. Acelaşi lucru a fost valabil şi pentru fibrele din cereale, dar nu şi pentru cele provenind din fructe şi legume.
Mai mult, cei care au consumat cel mai mult cereale integrale au fost, de asemenea, cei mai sănătoşi participanţi la studiu, au mai afirmat autorii cercetării.