Consumul de nuci are un efect benefic asupra sănătăţii inimii, prevenind bolile cardiovasculare şi accidentele vasculare cerebrale, potrivit unui nou studiu citat de medicalnewstoday.com.
Studiul, care a analizat mai multe rapoarte clinice anterioare cuprinzând o perioadă de 25 de ani, a fost realizat de o echipă condusă de Marta Guasch-Ferré, cercetător asociat la TH Chan School of Public Health dincadrul Universităţii Harvard.
Nucile, considerate adevărate capsule naturale de sănătate, au efecte positive asupra sistemului cardiovascular, arată studiul, publicat în American Journal of Clinical Nutrition.
Cercetătorii au analizat 26 de teste clinice anterioare, realizate pe 1.059 de persoane cu vârsta cuprinsă între 22 şi 75 de ani.
Printre subiecţii analizaţi, unii erau afectaţi de un nivel înalt al colesterolului, de diabet de tip 2 sau de obezitate.
Cercetătorii au evaluat beneficiile unei diete bogate în nuci comparativ cu alte diete – cu conţinut scăzut de grăsime, occidentală, mediteraneeană şi japoneză.
Potrivit autorilor studiului, o dietă bogată în nuci are ca efect o scădere mai mare a nivelului de colesterol şi a altor elemente asociate cu sănătatea inimii, comparativ cu alte diete.
Mai exact, studiul arată că o dietă bogată înnuci a avut ca efect o reducere mai mare cu 3,25% a nivelului total de cholesterol şi cu 5,52% mai mare a trigliceridelor.
“Introducerea nucilor în dietă îmbunătăţeşte profilul lipidic al săngelui fără a afecta greutatea corporală sau presiunea arterială”, concluzionează autorii studiului.
Studii anterioare arată că dietele bogate în nuci au şi alte efecte benefice asupra sănătăţii, precum îmbunătăţirea memoriei, întărirea creierului şi chiar creşterea speranţei de viaţă.