Un antiinflamator a dovedit că poate întârzia recidiva cancerului, într-un studiu

Un antiinflamator a dovedit că poate întârzia recidiva cancerului, într-un studiu

Pacienţii cu cancer de colon care prezintă celule canceroase în sânge după operaţie îşi pot îmbunătăţi şansele de supravieţuire prin utilizarea zilnică a unui medicament antiinflamator nesteroidian, sugerează o nouă cercetare. O analiză a datelor dintr-un studiu clinic randomizat, efectuat de cercetătorii de la Institutul american de cancer Dana-Farber şi Centrul de cancer al iniversităţii Harvard Brigham, pentru pacienţii cu cancer de colon în stadiul 3 a arătat că pacienţii cu dovezi de cancer rezidual în sânge după intervenţia chirurgicală de îndepărtare a tumorilor maligne pot beneficia de adăugarea medicamentului la tratamentul postchirurgical.

În cadrul unui studiu de amploare, pacienţii cu teste de sânge pozitive pentru ADN tumoral circulant (ADNtc) după operaţie au avut rezultate mai proaste în general, dar tratamentul cu celecoxib (denumirea comercială Celebrex), un medicament antiinflamator nesteroidian cu administrare orală sub formă de pastile, a prelungit în mod semnificativ perioada de timp în care au trăit fără ca boala lor să recidiveze, conform datelor prezentate la Simpozionul privind cancerele gastrointestinale al Societăţii Americane de Oncologie Clinică, din San Francisco.

Tratamentul aparţine unei clase de medicamente cunoscute sub numele de inhibitori COX-2 şi a fost asociat cu un risc redus de polipi colorectali şi cancer în studiile anterioare.

În studiul actual, cei 2.526 de participanţi cu cancer limitat la colon şi la ganglionii limfatici din apropiere au fost toţi supuşi unei intervenţii chirurgicale şi au primit chimioterapie timp de trei sau şase luni. Totodată, pacienţii au primit fie celecoxib, fie un placebo zilnic timp de trei ani.

În timp ce nu părea să prevină recidiva cancerului, într-o analiză ulterioară, cercetătorii au constatat că la pacienţii cu ADNtc, medicamentul a îmbunătăţit semnificativ supravieţuirea fără cancer, sau timpul necesar pentru ca boala să recidiveze.

Ei au constatat, de asemenea, că în acest subset, recidiva a apărut la 61% din grupul celecoxib şi la 77% din grupul placebo. După şase ani de urmărire şi după luarea în considerare a factorilor de risc individuali ai pacienţilor, recurenţa cancerului a fost cu 37% mai puţin probabilă cu medicamentul administrat zilnic decât cu placebo.

„Acesta este unul dintre primele studii care arată că statusul ADNtc are o utilitate predictivă în ceea ce priveşte selectarea pacienţilor care răspund mai bine la un medicament”, a declarat într-un comunicat conducătorul studiului, dr. Jonathan Nowak de la Institutul american de cancer Dana-Farber şi spitalul universităţii Harvard, Brigham and Women.

„Aceste descoperiri vor ajuta la dezvoltarea unei abordări personalizate a terapiei suplimentare pentru pacienţii cu cancer de colon în stadiu incipient”, a precizat în comunicat dr. Jeffrey Meyerhardt de la Dana-Farber, care a lucra la studiu.

viewscnt